30 évesek lettünk – interton
30 éves az Interton Group

30 évesek lettünk

AV technológia. Thanos. Innováció. Cirque du Soleil. Lenny Belardo. Tesla. COVID19.Mi a közös a fentiekben? A változás. És ez tényleg kell? Muszáj? Nem. De akár ellenállunk a változásnak, akár nem, mindenképp jelen van. Jobb tehát ha elfogadjuk, alkalmazkodunk hozzá, így nem ér váratlanul és nem sodródunk az árral. Ezért kormányoztuk az elmúlt 30 évben az INTERTON Group cégeit a változás vizein. Természetesen nem magától értetődő és nem egyszerű feladat ez. Mi is féltünk az ismeretlentől, az újtól, a változásoktól. Mi is vallottunk kudarcot. Nem is egyszer.Ugyanakkor a technológiai, üzleti környezet felgyorsult tempója rávezetett Bennünket, hogy alkalmazkodjunk a változásokhoz. A hangtechnikai gyökereket továbbfejlesztve, ezért nyitottunk a vizuáltechnika irányába. Ezért váltunk komplex audiovizuális rendszerekkel foglalkozó mérnöki cégcsoporttá. Ezért fejlesztettük tudásunkat az informatika és a vezérléstechnika területén is. Röviden, ezért váltunk 30 év alatt 5 fős hangtechnikai garázscégből (szó szerint!) audiovizuális-vezérléstechnikai-informatikai (AVC & IT) vállalkozás-csoporttá.

A változást elszenvedhetjük – passzívan, de dönthetünk úgy is, hogy aktívak leszünk: mi indukáljuk a változásokat. Azaz változtatunk. Ha a változásokhoz való alkalmazkodás nehéz pálya, akkor változtatni kifejezetten nagy kihívást jelent. Megismerni ismeretlen területeket, újdonságot létrehozni, eddig soha nem látott megoldásokat kifejleszteni. Netán olcsóbban, mint korábban? Ezek azok a tevékenységek és eredmények, amelyeket a piac – a bizonytalanságtól való félelmében – kapásból megkérdőjelez. Bőven szereztünk ilyen tapasztalatokat és egyúttal éltük meg sikerként, amikor megterveztük és kiviteleztük a Paksi Atomerőmű számítógép vezérlésű hangtechnikai rendszerét (1992), amelynek 25 év után sem kellett szégyenkeznie az IP alapú audio rendszerek funkcionalitása láttán. Amikor központi, irányított hangsugárzó rendszer megoldást alkalmazva nyertük meg 32 hazai stadion hangosítását (2001). Amikor kifejlesztettük és megvalósítottuk Magyarország első teremakusztikai módosító rendszerét a Kölcsey Központban (2005). Vagy amikor iPhone alapú intercom rendszert telepítettünk a belső broadcast rendszer részeként az új Puskás Ferenc Stadionban (2019).

A Kölcsey Központ előadóterme

Az INTERTON Group kifejlesztette és megvalósította Magyarország első teremakusztikai módosító rendszerét a debreceni Kölcsey Központban (2005)

Az évtizedek alatt, ahogy az audiovizuális (AV) technológia fejlődött, jó érzés volt megtapasztalni, hogy minél komplexebb AV rendszereket álmodtunk meg vagy hoztunk létre, annál inkább gyarapodott az eszköztárunk a változtatásra, az értékteremtésre és a tudásmegosztásra. Ez a különcség, értékteremtő szemléletmód a mozgatórugónkká és lételemünkké vált.

A Groupama Aréna lelátói és a pálya

Az INTERTON Group tervezte és kivitelezte a Puskás Aréna audiovizuális rendszereit (2019)

Számomra a jó hír az, hogy az audiovizuális technológiai fejlődés nem csak inspirációforrás az INTERTON Group számára, de egy kaput is kinyitott, ami egyre inkább megsokszorozza a lehetőségeket a változtatásra, tanulásra, fejlődésre és az alkotásra. Személy szerint alig várom ezért az elkövetkező évtizedeket!  Persze hallom a véleményeket: “de hát itt a COVID és tönkretesz mindent!” Azt gondoloom, a COVID egyetlen egy a sok változás közül. Változás, ami tanít bennünket – ha hagyjuk; ami godolkodásra és változtatásra serkent – ha akarjuk.  Te elszenvedője leszek a változásnak, vagy a változtatók csapatát erősíted? Mi, az INTERTON Group-ban az utóbbi mellett döntöttünk!

Balogh Géza
ügyvezető igazgató
INTERTON Group