INTERTON EGYETEM – interton

INTERTON EGYETEM

Tudásmegosztás felsőfokon

2023. NOVEMBER 23-án kerül megrendezésre az INTERTON EGYETEM MIAMI A rubin hotelben (1118 Budapest, dayka gábor u. 3.)

A MIAMI egy mozaikszó, jelentése: MI A Mesterséges Intelligencia. Idén mindegyik előadás ehhez a témakörhöz kapcsolódik. Ráadásul egyetlen napon két rendezvénnyel is várjuk az érdeklődőket!

Délelőtt az audiovizuális szegmens és a mesterséges intelligencia kapcsolatát érintő előadásokat láthatnak a résztvevők. A délelőtti rendezvény címe:

M.I. forradalom az audiovizuális világban

A délelőtti rendezvény programja:

Kezdés: 09:00

Köszöntő
Balogh Géza – INTERTON Group

Mesterséges intelligencia az építészeti akusztikai tervezésben
A 2023-as évet talán nem túlzás a mesterséges intelligencia berobbanása évének nevezni, a háttérben azonban már évtizedek óta zajlanak a kutatások és fejlesztések a világ szinte minden országában. Egyeseket optimizmussal, másokat aggodalommal tölt el ezeknek az alkalmazásoknak a megjelenése és térnyerése. Az előadásban bemutatjuk, hogy a mélytanulás technológiájának akusztikai felhasználásában milyen etikus mesterséges intelligencia eljárások és megoldások fejlesztése zajlik az Entel-nél, és hogy ezekkel hogyan demokratizálható az építészeti akusztikai tervezés.
Előadó: Dr. Huszty Csaba – ENTEL Műszaki Fejlesztő Kft.

Mesterséges intelligencia használata a hangfelvételek készítése és maszterelés során
– Kiváltható – e az ember a hangfelvétel készítési és utómunka folyamatok során?
– Hol van helye és várhatóan hol nem lesz helye az automatizmusoknak?
– Várhatóak-e új hangfelvételi formátumok az MI-nek köszönhetően?
– Mi az a generatív média?
– Megváltozik-e a szerzői jogok kezelése?
Előadó: Koscsó Ferenc – Koscso Media Engineering Kft.

Az androidok álmodnak elektronikus bárányokkal!
A mesterséges intelligenciával való képalkotás eredete, múltja, jelene és potenciális jövője. Az előadás során az érdeklődők megismerkedhetnek az AI generált képi tartalmak műkődési elvével, a főbb modellekkel és azok használati módjával és lehetőségeivel, bepillantást kapnak mi mindenre lehet és érdemes használni a Stable Diffusion-t, milyen képalkotási területeken integrálható ez a rendszer és milyen hatása van és lesz vagy várhatóan lehet a vizuális kreatív szakmákra, illetve hogyan alakítja át a mesterséges intelligencia az alkalmazott és képzőművészek munkamódszereit.
Előadó: Bedzsula Ádám – rendező, kreatív producer, VJ, AI művész

Zárás: 12:00

Délután a mesterséges intelligencia lehetőségeiről, előnyeiről és esetleges veszélyiről tudhatnak meg többet az érdeklődők.
A délutáni rendezvény címe:

M.I. vár ránk?

A délutáni rendezvény programja:

Kezdés: 13:00

Értékválasztások, kihívások és sikerek
A mesterséges intelligencia fejlesztések a jövő kihívásait megoldani igyekvő emberiség technológiai fejlesztéseibe természetesen illeszkedő, mély társadalmi és gazdasági újraprogramozást elindító változások. Milyen tükröt tart elénk az automatizáció és a kihelyezett döntéshozatal terjedése? Mit látunk a tükörben, és mik a válaszaink rá? Illetve, mire válasz maga a mesterséges intelligencia, mi a társadalmi megoldóértéke? Az előadásban a mesterséges intelligencia működésének megértése mellett a közeljövőre gyakorolt hatásait is igyekszünk feltérképezni, és az ezekre adható sikeres egyéni, illetve üzleti stratégiákat térképezzük fel.
Előadó: Dr. Rab Árpád, jövőkutató, NKE ITKI tudományos főmunkatárs, NMHH MI kutatásvezető

A mesterséges intelligencia közeljövője – avagy: a bunyó folytatódik
A mesterséges intelligencia vívmányainak elterjedését mostanában már sok területen nem elsősorban az akadályozza, hogy nem elég jók a termékei (pl. önvezető autók, orvosi diagnosztikák, különféle intelligens robotok, automatikus dolgozatírás és -javítás, stb.), hanem az, hogy nem alakult ki körülöttük kellőképp részletes és általánosan elfogadott szabályozás. Például nem világos, hogy milyen eszközök fejlesztése (vagy a fejlesztett szerkentyűből milyen kezelőszervek kihagyása) számít bűncselekménynek. Ez alapján a gyakori fekete utópiákhoz elsősorban ez a hozzáfűznivalóm: minden, ami jó célra használható, az használható rossz célra is. A jövőben a mesterséges intelligenciával támogatott bűnözőket mesterséges intelligenciával támogatott rendőrség fogja üldözni. És így már mindjárt nem is annyira ijesztő ez a jövő.
Előadó: Dr. Mérő László – egyetemi tanár, ELTE

Kerekasztal-beszélgetés
Az MI segít megoldani az emberiség nagy, közös problémáit, több erőforrásunk marad szintet lépni tudásban, emberségben, együttműködésben. Hiszen csak ezekben nyújthatunk majd többet az MI-nél. Mindeközben számíthatunk az MI fejlesztők és a szabályozók felelős működésére, az emberi biztonság garanciáira. Persze mindig lesznek MI rosszfiúk is, „a bunyó folytatódik” – ahogy Mérő László mondaná.
De mi van, ha semmi okunk bízni abban, hogy az MI segítségével megoldjuk sürgető közös problémáinkat? Eddig sem azért voltunk tétlenek, mert nem tudtuk, mi a teendő a globális klímaválság megfékezéséért, vagy jobb kormányzással, jobb versenyszférával az esélyegyenlőség növeléséért. Nem azért ültünk tétlenül, mert az MI tudja csak a jó megoldásokat. Hanem azért, mert nem voltunk képesek a helyes kollektív cselekvésre.
Segíthet az MI jobb emberré tenni bennünket? Válnak-e az egyének, kormányzatok, vállalatok is jól „promptolhatóvá” a jövőben?
Milyen bunyó lesz ez?
Bombera Krisztinával beszélget: Dr. Mérő László és Dr. Rab Árpád

A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A két rendezvényre egy felületen, de külön-külön szükséges regisztrálni.
A regisztrációhoz kérjük, kattints ide!

INTERTON Egyetem MIAMI
Balogh Géza - INTERTON Group
Balogh Géza - INTERTON Group
Dr. Huszty Csaba – ENTEL Műszaki Fejlesztő Kft.
Dr. Huszty Csaba – ENTEL Műszaki Fejlesztő Kft.
Koscsó Ferenc - Koscso Media Engineering Kft.
Koscsó Ferenc - Koscso Media Engineering Kft.
Bedzsula Ádám - rendező, kreatív producer, VJ, AI művész
Bedzsula Ádám - rendező, kreatív producer, VJ, AI művész
Dr. Rab Árpád, jövőkutató, NKE ITKI tudományos főmunkatárs, NMHH MI kutatásvezető
Dr. Rab Árpád, jövőkutató, NKE ITKI tudományos főmunkatárs, NMHH MI kutatásvezető
Dr. Mérő László - egyetemi tanár, ELTE
Dr. Mérő László - egyetemi tanár, ELTE
Bombera Krisztina - újságíró, tudósító, író, műsorvezető
Bombera Krisztina - újságíró, tudósító, író, műsorvezető

INNOVÁCIÓ

Az INTERTON Group működésének legfontosabb közös jellemzője a folyamatos innováció, a fejlődésre, a minőség javítására történő folyamatos törekvés. Ennek keretében hozta létre az INTERTON Group 2012-ben az INTERTON Egyetemet.

TUDOMÁNYOS RENDEZVÉNY

Az évente megrendezésre kerülő tudományos rendezvény és workshop a legnevesebb külföldi és magyar előadók közreműködésével zajlik. Előadások, prezentációk és természetesen gyakorlati, technológiai bemutatók keretében mutatjuk be a legfontosabb nemzetközi újdonságokat, trendeket. Az INTERTON Egyetem a szakma egyedülálló rendezvénye, kifejezett célja, hogy Magyarország folyamatos, magas szintű, kétoldalú kapcsolatot tartson fenn az audiovizuális világ nemzetközi élvonalával.

LABOR

Míg az évente megrendezésre kerülő INTERTON Egyetemen az előadások, prezentációk keretében a legfontosabb technológiai újdonságokat, trendeket mutatjuk be az audiovizuál és fénytechnika világában, addig az INTERTON Egyetem Labor célja, hogy az ezeken a piacokon elérhető eszközöket és technológiákat a gyakorlatban bemutatva adjon mély tudást, ismeretet. Az INTERTON Egyetem Labor rendezvényen kis létszámú csoportokban vehetnek részt az érdeklődők.

ARCHIV

A X. INTERTON EGYETEM PROGRAMJA VOLT:

2022. november 16-án került megrendezésre a X. INTERTON Egyetem. A jubileum alkalmából különleges helyszínen, a Magyar Zene Házában (1146 Budapest, Olof Palme stny 3.) vártuk a résztvevőket, illetve valós időben online is megtekinthetők voltak az előadások!

Az első INTERTON Egyetemre 2012-ben került sor, azóta minden évben megrendezzük ezt a hang-, fény- és vizuáltechnikai, valamint informatikai előadásokat és gyakorlati bemutatókat tartalmazó konferenciát.

Az előadások hangtechnikusoknak, fénytechnikusoknak, vizuáltechnikai szakembereknek,  tervezőknek, gyártóknak, üzemeltetőknek, zenészeknek, DJ-knek, importőröknek és forgalmazóknak, valamint az audiovizuális területet hobbiként űző érdeklődőknek szólnak.

Program:

A Magyar Zene Háza teljes története
(online is nézhető)

A Magyar Zene Háza nemzetközi szinten is kiemelkedő színvonalú létesítmény, az INTERTON Group életében fontos mérföldkőnek számít, hiszen fennállásunk óta az eddigi legkomplexebb audiovizuális és vezérlő rendszert terveztük és telepítettük a helyszínen. Az előadáson betekintést engedünk a színfalak mögé, a résztvevők áttekintést kapnak a folyamatokról a koncepcióalkotástól az átadásig, valamint azt is megtudhatják, milyen kihívásokkal kellett szembenéznünk, illetve milyen újdonságnak számító megoldásokat alkalmaztunk egy-egy attrakció kapcsán.
Előadó: Balogh Géza – INTERTON Group

A Magyar Zene Háza akusztikai tervezése, megvalósulása
(online is nézhető)
A Magyar Zene Háza tervezése 2014-ben a tervpályázattal kezdődött, melyet a Sou Fujimoto Architects japán építésziroda nyert meg. Első kérdés az akusztikai tervezéssel kapcsolatban kézenfekvő: az épület lényegét jelentő csupa üveg felület hatása hogyan kezelhető akusztikailag (épület akusztikailag és teremakusztikailag is)? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására a japán NAGATA Acoustics irodát kérték fel. Az építészeti tervezési munka véghezviteléhez magyar partner bekapcsolódására is szükség volt, a helyi építész partner az M-Teampannon Építészmérnöki Kft. volt. Az épület- és teremakusztika területén magyar résztvevőként az Arató Akusztikai Kft. nézett szembe a nem mindennapi kihívásokkal. A tervezés folyamatáról, a munkamegosztásról és a végeredményről számol be az előadás.
Előadó: Borsiné Arató Éva, Arató Akusztikai Kft.

Térhang és szinesztetikus immerzív audiovizualitás a gyakorlatban
(csak a helyszínen tekintehtő meg)
Gyakorlati bemutató a Hangdómban. Az Evolve című immerzív A/V darab dekonstrukciója, létrehozásának bemutatása, használt módszerek, szoftverek és a köztük fennálló kommunikáció.
Előadó: Halász Péter - Spatial Sound Institute (ex vezérigazgató), Sepia Sound Studio (alapító)

A látvány fizikája - Al Wasl Dome EXPO2020 Dubai
(online is nézhető)
A világ legnagyobb dómvetítésével először tavaly találkozhatott a nagyközönség a Dubai Expo 2020 megnyitó ünnepsége alkalmával. Az egyedülálló Al Wasl Dome megalkotása a nemzetközi audiovizuális iparág csúcsteljesítménye - erről az installációról és a dómvetítés alapjairól tartanak előadást a Maxin10sity és VISUA képviselői.
Előadók: Vaspöri Tamás – Maxin10sity és Schmid András – VISUA

Immerzív audio - és ami mögötte van: egy zengető rövid története
(online is nézhető)
Az utóbbi évtized egyik fő hangstúdiótechnikai hívószava az immerzív audió. Mit is jelent ez valójában, hol és mire használják? Dr. Huszty Csaba egy hazai fejlesztésű zengető példáján mutatja be a térhatású formátumok és hangzások új irányait és lehetőségeit.
Előadó: Dr. Huszty Csaba - ENTEL Műszaki Fejlesztő Kft.

Valós idejű mélységfeldolgozó technológiák, VR, AR és MR feladatokhoz
(online is nézhető)
Valós idejű mélységfeldolgozó technológiák, VR, AR és MR feladatokhoz, LED háttérvetítéses filmes speciális effektekhez, streaminghez és televíziós alkalmazásokhoz. Vége a zöld hátteres időknek? Válhat-e filmes trükk eszközzé a mobiltelefonunk? Az előadáson ezekre a kérdésekre is választ kapunk.
Előadó: Koscsó Ferenc - Koscso Media Engineering Kft.

2021-BEN ELŐADÁSAINK VOLTAK:

30 éve INTERTON Group
1990-ben az Interton Kft elhivatott mérnök szakemberekből álló alapítói, olyan tudás alapú fejlesztőcég létrehozásán fáradoztak, amely az érték innováció segítségével professzionális, kiemelkedő minőségi szolgáltatást képes nyújtani a hazai és nemzetközi elektroakusztikai piac területén. Az évek során az Interton folyamatosan fejlődött, melynek köszönhetően a hangtechnika mellett a vizuáltechnika, a vezérléstechnika és az IT is bekerült a cég tevékenységei közé, így mostanra komplex AVC (Audio, Visual, Control) cégcsoporttá vált.
Az Interton története olyan, műszakilag is izgalmas mérföldköveken vezet végig minket, mint az összes ma ismert és elterjedt akusztikai modellező szoftvert megelőző, saját fejlesztésű RaSTI modellező program, a KLTE (ma Debreceni Egyetem) rendkívül speciális aula hangosítása, a megújult Keleti pályaudvar korszakalkotó hangos utastájékoztató rendszere, vagy éppen a nemrég átadásra került Puskás Aréna komplex audiovizuális rendszere.
Itt tartunk most. Ám az audiovizuális technológia az egyik leggyorsabban fejlődő iparág. Ennek következtében a jövő újabb izgalmas feladatokat, alkotást ígér. Mit hozhat ez a nagyütemű fejlődés? Milyen rendszerek vesznek majd körül minket? Ebbe is betekintést nyújt ez az előadás.
Előadó: Dr Balogh Géza és ifj. Balogh Géza - INTERTON Group

Tölcsért csinálok a kezemből. Miért?
A tölcsérről, mint akusztikai elemről az elméletétől kezdve a megvalósított tölcséres sugárzókig rövid, de lényegi áttekintés adunk. Ismertetjük különféle típusait, alkalmazási területeit, és azok előnyeit és hátrányait. Összehasonlítjuk a korábbi és a mai fejlesztési irányokat, és alkalmazási területeiket. Bemutatunk néhány megvalósított, azaz gyártott tölcséres hangsugárzó felépítését és tulajdonságait.
Előadó: Dr. Balogh Géza - INTERTON Group

Elektroakusztika és teremakusztika - szabványos házasság
Talán nem túlzás azt mondani, hogy 2020 történelmi év az elektroakusztikai és teremakusztikai műszaki szabályozás terén. Ebben az évben fogadták el ugyanis Magyarországon e két szorosan összekapcsolódó terület építésügyi műszaki követelményeit rögzítő nemzeti szabványát. Mi változik az épületek hangzásában? Erről fog beszélni nekünk a szabványok egyik kezdeményezője, Dr. Huszty Csaba.
Előadó: Dr. Huszty Csaba - ENTEL Műszaki Fejlesztő Kft.

IP címek egy koncerten...
Szükség van egy élő koncerten az informatikára? Nem lesz ettől túl “digitális”? Egyszer majd a robotok fognak helyettünk zenélni? Sok kérdést vet fel a szórakoztatóipar “digitalizálása”, de talán nem kell annyira félnünk tőle. Miben segíthet az informatika? Hogyan jutottunk el idáig? Mik a lehetőségek és a célok a jövőben? Az előadáson ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.
Előadó: Fekete Gábor - RockportSound Kft.

A Puskás Aréna audiovizuális pillére
A Puskás Aréna Közép-Európa legmodernebb stadionja, és ebben az előkelő helyezésben az audiovizuális technológia kulcsszerepet játszik. Az INTERTON Group csapata korszerű audiovizuális és informatikai megoldást tervezett a létesítménybe, prémium minőségű termékek felhasználásával. Milyen követelményeknek kellett megfelelni? Milyen kihívásokkal szembesültünk a telepítés során? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad az előadás.
Előadó: ifj. Balogh Géza és Pós Gergő - INTERTON Group

Színháztechnikai rekonstrukció a színpadgépész szemével
Hazánkban a színpadgépészeti berendezések 30 – 40 évre készülnek, fejlesztésük élettartamuk alatt minimális, elsősorban az üzembiztonság fenntartása a megfogalmazott cél. Ezért egy rekonstrukció során hosszútávra kell megfogalmazni az igényeket, természetesen az anyagi lehetőségeket is figyelembe véve. Előadónk, Barna János abban a szerencsés helyzetben van, hogy cége olyan színházak felújításában is részt vesz, melyeknek előző felújításában, a 80-as években pályája kezdetén maga is közreműködött. Az előadásban megemlítjük a régi, sok helyen még ma is működő berendezéseket, ám elsősorban a helyükre beépülő korszerű gépekről, színpadtechnikai rendszerekről lesz szó.
Előadó: Barna János - Színpad- és Emelőgéptechnika Kft.

Hang? Fény? Érvényesülés!
Magyarországon először tavaly készült átfogó, feltáró alapkutatás a hang-, fény- és látványtechnikai szakmáról. Az eredmények leírják a terület járvány előtti munkaerőpiacát, a szektor felépítését, helyzetét és problémáit, s bemutatják azokat a cselekvési javaslatokat, amelyeket a szereplők a jövő építkezése, az újrakezdés során fontosnak tartanak. Az előadáson megismerhetjük a kutatás eredményével kapcsolatos részleteket.
Előadó: Altschach László - Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft.

Olimpia közönség nélkül – Rémálom
Lehet-e a közönséget technológiával pótolni? Elég-e a holografikus TV és a 8k az üdvösséghez? Mit kaptunk a mesterséges intelligenciától? Hogyan követte a hang, ami a képfeldolgozásban történt? Mit látunk, hallunk ebből a foci VB-n Katarban? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk az előadáson.
Előadó: Koscsó Ferenc - Koscso Media Engineering Kft.

Élet a green- és ledboxban
Gyakorlati tapasztalatok a filmes utómunka, VFX/CGI világából, Covid idején. Hogyan befolyásolja a film streaming szolgáltatások és a trükkigényes sorozatok egyre növekvő népszerűsége a filmes utómunka világát? Mi a technológia és mi az ember szerepe? Kiválthatják-e a LED falak a hagyományosabb zöld háttér használatot? Mik a LED fal használat előnyei, hátrányai? Covid hatások a produkciókban és az utómunkában? Az előadáson ezekre a kérdésekre is választ kapunk.
Előadó: Koscsó Ferenc - Koscso Media Engineering Kft. és Rafael Zubán - Rafilm VFX

2020-ban a rendezvény a pandémia miatt elmaradt.

2019-ben a rendezvény programja volt:

Stadionhangosítás akkor és most
Talán kevesen tudják, de az 1980-as Moszkvai Olimpia hangosításának tervezését és kivitelezését egy magyar vállalat, a BEAG végezte. Az akusztikai tervezés az Interton Kft. alapítójának, Dr. Balogh Gézának a vezényletével zajlott. 39 évvel később az INTERTON Group a Puskás Ferenc Stadion hangrendszerének tervezésén túl a kivitelezésen dolgozott. Milyen eszközökkel hangosítottunk stadiont akkor és milyenekkel most? Milyen követelményeknek kellett megfelelni akkor és milyeneknek most? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az előadáson.
Előadó: Dr. Balogh Géza és ifj. Balogh Géza - INTERTON Group

3D fénytér megjelenítés
A Holografika Kft. kifejlesztette a valódi hologram-szerű, szemüveg-nélküli 3D display technológiát és megalkotta a korlátok nélküli, természetes 3D fénytér megjelenítési koncepciót, melyet az ipar a jövő 3D televíziós és mozi rendszerek új kategóriájának és egyik lehetséges megoldásának tekint. Segítségével élethűen megjeleníthető bármilyen személy, színtér, legyen az akár a múltban vagy jelenben. Az előadáson megismerhettük a természetes 3D fénytér megjelenítésének koncepcióját.
Előadó: Balogh Tibor - Holografika Kft.

Mérés és ami mögötte van
Az előadáson az NTI Audio XL2 Audio Tester segítségével bemutattuk a beszédérthetőség és a beszédérthetőséghez kapcsolódó mérési eljárásokat.
Előadó: az Elimex Kft. felkérésére Fürjes Andor Tamás, független szakértő

Vetítés akkor és most - The LASER Experience
Javában zajlik egy technológiai átállás, melynek eredményeként hamarosan teljesen eltűnnek a lámpát alkalmazó projektorok, a lézer-foszfor és RGB-lézer vetítőknek köszönhetően azonban a jövő fényes és szín-gazdag. Az AV iparág minden résztvevőjének van véleménye a lézerről, mint az épületvetítést, mozitechnológiát vagy közösségi tereket érintő legújabb fényforrásról.
Gyártók, integrátorok, világhírű művészek és tartalomkészítők eddigi tapasztalataira alapozva az előadás megpróbált hasznos információval szolgálni a tervezéstől egészen az üzemeltetésig és műszaki támogatásig.
Előadó: Schmid András - Christie Cinema EMEA

Hangversenytermek és operaházak akkor és most
Hangversenytermeket a XVIII. századtól, operaházakat a XVII. századtól kezdve építenek napjainkig. A modern teremakusztika tudománya együtt fejlődött az új létesítményekkel. Miközben egyre újabb számítási és mérési eljárások látnak napvilágot, a történelmi termek akusztikáját is folyamatosan vizsgálják a szakemberek. Milyen műszaki megoldások és tervezési módszerek álltak rendelkezésre akkor és most? Változik-e idővel egy hangversenyterem vagy operaház akusztikája, ha nem építik át? Hogyan érdemes és lehetséges megváltoztatni egy történelmi helyszín akusztikáját a kor kívánalmai szerint? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat az előadás során.
Előadó: Dr. Huszty Csaba - ENTEL Kft.

Koncerthangosítás akkor és most
Régen és most, anno és napjainkban, ilyen volt ilyen lett… és még sorolhatnánk az elcsépeltnek tűnő címeket, ám mégis, szükségünk van a múltba tekinteni, hogy tudjuk és ne feledjük el, honnan jöttünk. Az elektroakusztika a közel 60 évével nem tekint akkora hagyományokra, mint például a fegyver, vagy az autógyártás, mégis óriási változásokon ment át ezen idő alatt. Ebbe a folyamatba adtak betekintést az előadók.
Előadó: Pálfi József (MPRT) és Fekete Gábor (MPRT)

Múzeumok akkor és most, avagy van-e a fekete-fehér kép mögött 3D, színes világ?
Mi kell manapság ahhoz, hogy a tölgyfatáblák mögötti fantasztikusan színes – 3D-s – világot is megismerjük? Pénz, szakmai tudás, technikai érdeklődés, vagy a sematizmust, kényelmességet legyőző elhatározás, amivel a kiállítások élményterekké változhatnak. Ahol megváltoztathatjuk a múltat és megleshetjük a jövőt. Nem varázslat, ez a jelen.
Előadó: Varga Ferenc, NUTLER Hungary Kft.

A világításvezérlés következő szintje - LumiNode
Napjaink világításvezérlő hálózataiban az Ethernet és a DMX alapú technológiák egyidejűleg működnek egyugyanazon hálózaton. Azonban a világításvezérlő hálózatok egyre inkább a teljes Ethernet technológia felé mozdulnak. Itt jön képbe a LumiNode!
Mi lenne, ha különféle világítási vezérlő protokollokat kellene a hálózaton átirányítani, vagy csatorna szinten komplex redundáns műveleteket létrehozni? A LumiNode egyedülálló processzálási-koncepcióval rendelkezik.
Előadó: Fabrice Gosnet - Luminex

Interaktív óra
Az interaktív óra keretein belül lehetőséget adtunk a résztvevőknek, hogy a rendezvényen kiállított eszközökkel a gyakorlatban is megismerkedjenek, kipróbálják őket. Ebben a részben többek között a Yamaha RIVAGE PM7 digitális keverőpult és a QSC KS118 aktív mélysugárzó is bemutatkozott.

Új hangélmény IP-n keresztül - AVB / Milan
Az IP alapú audio hangzás szempontjából sokféle megoldás vagy protokoll érhető el a piacon. Az AVB / MILAN egyéni kialakításának köszönhetően jelentős különbségekkel bír a meglévő megoldásokhoz képest, valamint olyan innovációkat tudhat magáénak, mint például stream-foglalás vagy a determinisztikus késleltetés. A GigaCore Ethernet switchek, amelyek teljes AVB tanúsítvánnyal rendelkeznek, új „audio over IP” élményt nyújtanak.
Az előadáson részletesen megismerhettük az AVB / MILAN és a GigaCore Ethernet switchek felhasználóbarát és megbízható együttműködését.
Előadó: Fabrice Gosnet - Luminex

Kiállítóink voltak:

- CLF Lighting
- Elimex Kft.
- Listen Technologies
- Samsung
- Yamaha

A rendezvényen használt Sennheiser vezetéknélküli mikrofonokat az Audiopartner biztosította.

2018-ban a rendezvény programja volt:

Ne félj a pixelektől! - avagy média szerverek fénytechnikusoknak
Az előadáson különböző módokat láthattunk arra, hogyan hozzunk létre médiatartalmakat, s ezeket hogyan rendezzük, menedzseljük a világítás vezérlő rendszerben.
Előadó: Marc Lorenz – High End Systems

Pokoli Dante?
Talán nem véletlen ez a költői cím, hisz anno Dante meglátogatta a poklot, legalábbis költeményében, mi viszont a Dante protokollt néztük meg, s bár sokan pokoli nehéznek tartják, valljuk be, nem az ördögtől való.
Kiváló alkalom volt ez az előadás arra, hogy megismerjük az új Yamaha digitális pultot, a RIVAGE PM7-et és felépítsünk egy olyan hálózatot, melyen nem csak „Dantés” eszközök kommunikálnak. Isteni színjátéknak bátorság lenne nevezni, de reméljük ez a kis utazás a Dantéval mindenki számára tanulságos és élménydús volt...
Előadó: Fekete Gábor - RockportSound

LED technológia, és a szórakoztató ipar fénytechnikai eszközei
Milyen a szórakoztató iparban használt nagy hatásfokú LED-es technológia? Milyen kihívások vannak? Mik az előnyei? Hol tart most ez a technológia? Ezekre a kérdésekre koncentrál az előadás.
Előadó: Markus Farncombe-Fischer – High End Systems

Ne aggódjon, csak szkenneljük Önt!
Hogyan szkennelhetünk, digitalizálhatunk be egy embert? Ha ezzel megvolnánk, mit kezdünk ezzel az információval? Mire jó ez? Mire nem? A technológiának nemcsak szakmai, de etikai határai is vannak. Túl azon, hogy mire vagyunk ma képesek e téren a film és a játék világában, számtalan tipikus és atipikus kérdésre kell megtalálni a saját válaszainkat. Meg kell birkóznunk a bennünk felmerülő félelmekkel.
Előadó: Dániel Rafael Zubán - Photoscan Unit Digic Services

Üdvözöljük a kiterjesztett valóságban!
A sajátos új tér- és hangélményeink mennyire és hogyan befolyásolják viszonyunkat a valóságos fizikai terek és hangok világához? Felmerül a – filozófiában és a művészetben már évszázadok óta jelenlevő – kérdés; vajon a lelkünkben, tudatunkban kialakult élmény oka akkor is létezik, ha csak az élményről van tudomásunk?
Az evolúciós show itt és most, élőben zajlik.
Előadó: Koscsó Ferenc -Pro-Tech Stúdió Kft.

Vasúti hangosítási rendszerek itthon és külföldön
A nyilvános bemondások fontos szerepet töltenek be a közlekedési ágazatban. Az utastájékoztató hangrendszert teljesen más szempontok alapján kell tervezni, mint a színpadi- vagy koncerttechnikát.
Vajon hogyan csinálják ezt a MÁV-nál és mennyiben hasonlít ez a lengyel vagy román vasutakhoz? Erre kerestük a választ előadásunkban.
Előadó: Veszely Balázs – IT.DOT Kft.

Elkísérjük Önt a virtuális valóságba!
A résztvevők gyakorlati bemutatót láthattak: VR, AR - valós idejű animációk háttérvetítéshez játék motorral.
Előadó: Kolostori Gábor - Gábriel Pro Kft.

Múlt, jelen, jövő(!) - Fejezetek egy iskolakomplexum hangrendszerének fejlődéséből, az abakusztól a számítógépig
Az előadáson esettanulmány keretein belül mutattuk be az American International School of Budapest komplexum hálózati audio rendszerét.
Előadó: Fleischer Zoltán – INTERTON Group

QSC aktív hangsugárzók bemutatója
A bemutatón meghallgattuk a QSC CP és K.2 aktív hangsugárzókat, illetve a KS112 és KS212C aktív mélysugárzókat.

2017-ben a rendezvény programja volt:

Hogyan tegyünk tönkre egy hangszórót pár egyszerű lépésben?
Előfordult már, hogy leégett egy hangszóród? Soha nem történt még veled ilyen, de nem is szeretnéd? Az INTERTON Egyetemen mi megtesszük helyetted, leégetünk egy hangszórót, hogy neked ne kelljen! Az előadás keretein belül bemutatjuk, hogy egy hangszóró milyen valós körülmények között megy tönkre, továbbá elmagyarázzuk, hogy miért is történik mindez, milyen értékeknek kell megfelelniük egy hangosító rendszernek a megfelelő működés érdekében.
Előadó: Bak Sebestyén - INTERTON Group

Yamaha RIVAGE PM10 bemutató
A résztvevők előadást láthatnak a Yamaha csúcspultjáról, a RIVAGE PM10-ről, mely a rendezvény mindkét napján kipróbálható, tesztelhető.
Előadó: Fekete Gábor - RockportSound Kft.

NDI: a videós világ Dantéja
A valós idejű IP-alapú kommunikáció hangban szinte már történelem, ám csak most kezd igazán elérhetővé válni a videós világban. A koax kábeles SDI összeköttetést az esetek túlnyomó többségében ki tudja már váltani az NDI rendszer. Csupa szépet és jót igér az új technológia az alkalmazási lehetőségek minden szintjén. Az elmélet ismertetése mellett megvizsgáljuk, hogy mindez hogyan érvényesül a gyakorlatban.
Előadó: Koscsó Ferenc - zLense és Matula Zoltán NewTek

Multifunkcionalitás - teremakusztikai tervezési kihívás
Pannonhalma - Multifunkcionális terem tervezése
A Pannonhalmi Főapátság iskolájának egykori tornatermében egy professzionális multifunkcionális terem kialakítása volt a cél. A multifunkcionalitás mindig magában hordozza a kompromisszumot, hiszen minden funkció más és más optimális teremakusztikai paramétereket igényel. Milyen kompromisszumokat kellett kötni? Meddig mehet el az akusztikus a kompromisszumokban? Milyen lett a végeredmény?
Az előadás ismerteti a tervezett és megvalósult teremakusztikai paramétereket, megmutatva az összhangot az audio-vizuális rendszerekkel.
Előadó: Borsiné Arató Éva, Arató Akusztikai Kft. és Fleischer Zoltán - INTERTON Group

Eszköz tesztek
A résztvevők kipróbálhatták a kiállított Yamaha, QSC és Heil Sound eszközöket.

Zöld nélküli lyukasztás
Belátjuk, hogy ez a kifejezés még az AV szakmán belül is csak nagyon keveseknek jelent valamit.
Pedig egy forradalmi újdonságról beszélünk: a magyar fejlesztésű, az idei NAB-on Best Of Show díjat szerzett, a zLense által életre hívott zKey™ nevű technológiával zöld háttér nélkül, a kamera által látott teret mélység alapon felmérve, valós időben vegyíthetjük az élő kameraképet a 3D (info)grafikus elemekkel, ezzel olyan vizuális effekteket létrehozva, amellyel forradalmasítani lehet az élő műsorkészítést. Ráadásul a technológia nem csak a broadcast és stúdiótechnológia világában használható, hanem számos más alkalmazási területet is megújíthat. (Elmondjuk majd azt is melyek ezek.)
Azt is belátjuk, hogy még ezzel a rövid leírással se biztos, hogy érthetően elmagyaráztuk miről is fog szólni az előadás, de azt garantáljuk, hogy Morpheusnak igaza volt: aki részt vesz rajta az a saját szemével láthatja majd az élő bemutatón keresztül, hogy miről is beszélünk.
Előadó: Koscsó Ferenc - zLense és Dr. Birloni Ferenc - Zinemath zRt

Hogyan jutottunk el az épületvetítésig?
A vetített kép történetének kulcsfontosságú mozzanatairól és az épületvetítés történetéről tart előadást a budapesti underground kultúrában 2000-ben 3d-s vj-ként, 2007-től pedig a 3d mapping úttörőjeként berobbanó Bordos László Zsolt.
Előadó: Bordos László Zsolt - művésznevén: Bordos.ArtWorks

Hál(l)ó IT(t) vagyunk!
Tisztán látszik, hogy az informatika már napjainkban is alapvető szerepet játszik az audiovizuális eszközök összekapcsolásában, vezérlésében, legyen szó mobil rendszerekről vagy fix telepítésről. De tényleg informatikai gurunak kell lennünk ahhoz, hogy használjuk ezt a rendkívül hasznos technológiát? Az előadásban rávilágítunk a témára. Méghozzá az alagút végén látható fénnyel.
Előadó: Fabrice Gosnet - Luminex, Bak Sebestyén - INTERTON Group

Kicsi a keverő, de erős!
A digitális technikának és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a keverőpult gyártás nemrég abba a fázisba jutott, hogy egy kis méretű pult olyan képességeket hordoz magában, melyeket eddig csak a nagyformátumú keverőknél láthattunk. Mik ezek a képességek és hogyan használjuk őket? Sajó Tamás a hóna alá csap egy ilyen keverőpultot és a gyakorlatban, zenekar segítségével mutatja be az INTERTON Egyetemen.
Előadó: Sajó Tamás – Music-Sajó Hangszerbolt, közreműködik a Ferenczi György és a Rackajam zenekar

COB, vagy neMCOB: az itt a kérdés
Jelenkorunk LED technikája jelentősen különbözik attól, amit még a 2000-es évek környékén használtak. A LED tokozások és a LED teljesítmények változásainak nézünk kicsit utána. Szó lesz a COB, és az MCOB LED-ek felépítéséről működéséről, előnyeiről és hátrányairól. Kicsit a jövőbe is betekintünk majd, hová és meddig tarthat a LED-hullám.
Előadó: Matola István – INTERTON Group

Interoperabilitás és egyéb "betegségek"
Megváltás-e a digitális korszak, vagy féljünk tőle? Az analóg-korszak nem hordozott ennyi nyavalyát, mint a digitális. Ha már vannak digitális audió protokollok, miért nem használjuk őket? Van-e orvosság a bajokra?
Talán kívülről tűnhet kuruzslásnak az informatika, de be kell látni, hogy ma már nélkülözhetetlen az audió világában is, és a kérdés magában hordja a választ... nem kell félni, nem harap. Csak tisztában kell lenni néhány alapvető dologgal. Többek között erre is választ ad az előadás, mely a digitális audió protokollok kezdetétől az AES67 megszületéséig vezeti el a hallgatóságot és választ kínál néhány homályos tévhitre, mely e misztikusnak tűnő világot lengi körül. Hogy ne csak elméleti síkon fusson az előadás, a gyakorlatban bemutatjuk két teljesen különböző protokoll összekapcsolását, mégpedig az interoperabilitás segítségével.
Előadó: Fekete Gábor, RockportSound Kft.

A rendezvény mindkét napján az "Érkezés" ideje alatt, a szünetekben és az "Eszköz tesztek" részben:

> A résztvevők kollégánk segítségével tesztelhették a Yamaha csúcskeverőpultját, a RIVAGE PM10-et!
> Kipróbálhatták a Luminex switcheit és splitterét!
> A/B tesztelhették a QSC K.2 aktív hangsugárzóit!
> A/B tesztelhették a Heil Sound vokál mikrofonokat!
> Megtekinthették a Yamaha első digitális keverőpultját, a DMP7-et!

2016-ban a rendezvény programja volt:

Minek ez a cirkusz?
Milyen irányba fejlődik az AV technológia? Hatással van az életünkre? Ki tudjuk kerülni? Van értelme vagyonokat költeni audiovizuális rendszerekre? Vagy ez is csak a fogyasztói társadalom egy újabb esztelen pazarlása? Egyáltalán, minek ez az egész AV cirkusz?
Előadó: Balogh Géza - INTERTON Group

Zaj. Szennyezés. NOIZCALC
Bemutattuk a többszörösen díjnyertes NOIZCALC egyedülálló számítógépes modellező szoftvert, amely lehetővé teszi a távoltéri zajkibocsátás 3D modellezését. A meteorológiai viszonyokat is figyelembe véve kiszámíthatjuk, milyen zajkibocsátás és eloszlás várható egy fesztivál helyszín, vagy bármely szabadtéri rendezvényhelyszín környékén, ezzel biztosítva, hogy a zenei élmény ott keletkezzen ahol kell.
Előadó: Stefan Goertz - d&b audiotechnik, tolmács: Horváth Zoltán - INTERTON Group

Total Control
Igen, total azaz teljes kontroll. Az intelligens vezérlő rendszerekkel manapság minden vezérelhető, akár egy okostelefonnal. Legyen szó hangosításról, világításról, klímatechnikáról, vizuáltechnikáról, vagy bármilyen más vezérelhető rendszerről, testre szabott kezelőfelületekkel irányíthatunk bármit a környezetünkben, egyetlen gombnyomással. Michal Jakobszy, a Crestron mérnöke, megmutatta hol tart ma a vezérléstechnika, mennyire intelligens és intuitív módon irányíthatjuk a világunkat.
Előadó: Michal Jakobszy - Crestron, tolmács: Balogh Géza - INTERTON Group

Zeneakadémia - Újra ragyog!
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem épületének rekonstrukciója sokat váratott magára, de megérte. Gondos előkészítő munka, és körültekintő tervezés után a teljes audiovizuális rendszer megújult, méltóképpen az építészetileg is felújított épülethez. Milyen rendszerek kerültek telepítésre? Milyen kihívásokkal, akusztikai és audiovizuális problémákkal találkozott a szakma? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk Lakatos Gergő, a Zeneakadémia főmérnökének előadásából.
Előadó: Lakatos Gergely - Zeneakadémia

Nem úszunk az árral!
Visszhangos terek hangosítása általában a rémálom kategóriába tartozik. Az egri Bitskey uszoda pedig különösen rossz akusztikával bír. Azonban a nemrég felújított elektroakusztikai rendszerünkkel sikerült ismét bizonyítani, hogy van jó megoldás ezekre a feladatokra. Mi a titok? Fleischer Zoltán kollégánk erre is válaszolt.
Előadó: Fleischer Zoltán - INTERTON Group

ArrayProcessing - Hova tovább?
Mindig azt hisszük, ennél tovább már nem lehet tökéletesíteni a hangsugárzást. Aztán jön néhány német mérnök, hosszú hónapokat tölt el szoftverfejlesztéssel, kódsorozatok írásával, az akusztikai tudomány alapos megismerésével, kísérletezéssel. Az eredmény egy többszörösen díjnyertes, új lehetőség, amivel a tökéletes hangsugárzást még tökéletesebbé tették.
Előadó: Stefan Goertz - d&b audiotechnik, tolmács: Horváth Zoltán - INTERTON Group

Újra IT(T)
A tavalyi informatika alapok előadás után, 2016-ban mélyebbre ástunk, és az audió hálózati megoldások közül a DANTE protokolt vizsgáltuk meg. Horváth Zoltán, az INTERTON Group főmérnöke avatott be bennünket a DANTE alapú audió hálózatok menedzselésének és hibakeresésének részleteibe, mindezt egy komplex hálózati példán keresztül bemutatva, amely keverőpultokat, I/O és DSP egységeket, hálózati teljesítményerősítőket és soksávos hangrögzítő szoftvert tartalmazott.
Előadó: Horváth Zoltán - INTERTON Group

Korszerű-e az egyik neves kereskedelmi TV csatorna új híradós műsor díszlete és virtuális stúdiója?
Új vizuális megoldások, technológiák és paradigmaváltás a film - és televíziós műsorgyártásban, valós idejű virtuális és kiterjesztett valóságú képi világ akár a videó konferenciákon és a kommersz videó felvétel készítésben is. Mindez soha nem látott árszinten, elérhetővé téve az újdonságokat akár egy kis helyi tévének, vállalatnak vagy műsorgyártó vállalkozóknak is.
Mélység-alapú megoldások átírják az eddigi lehetőségeket, a green box és blue box használat is feleslegessé válik.
Hazai megoldások a világ élvonalában.
Előadó: Koscsó Ferenc - Pro Tech Kft

"Mixssza" a jövőbe!
Hogyan álljunk be egy zenekarral gyorsan és hatékonyan? Ha ez megvan, hogyan használjuk ki a jelenkor technikai vívmányait a tökéletes hangkép érdekében? Mit tegyünk, ha nem vagyunk szakavatott hangtechnikusok és mit, ha azok vagyunk? Az előadás alatt élő zenekari produkció kíséretében kaptunk válaszokat ezekre és még sok más kérdésre. Az előadás keretén belül mutatkoztak be gyakorlatban az amerikai Heil Sound mikrofonok is.
Előadó: Sajó Tamás - Music-Sajó Hangszerbolt

Showtime!
Egy izgalmas utazás a backstage világába, amely során megmutattuk, milyen egyedülálló funkciókkal bír egy korszerű fényvezérlő pult, milyen show elemek vezérelhetők egy HOG pulttal és hogyan csinálják mindezt a nagyok. Előadónk, Frank Schotman, a High End Systems mérnöke volt, aki nagyszabású nemzetközi produkciók létrehozásában vett rész, együtt dolgozva olyan nevekkel, mint a Muse, Coldplay, Rolling Stones, stb.”
Előadó: Frank Schotman - High End Systems, tolmács: Balogh Géza - INTERTON Group

Audio.Térben és időben.
Milyen tudományos és technológiai módszerek léteznek 3D hangterek előállítására? Egyáltalán, reprodukálható tökéletesen a 3D hangtér? Mi az az auralizáció és milyen gyakorlati haszna van? Dr. Huszty Csabát, a téma szakavatott ismerőjét kértük meg, bilincseljen le bennünket térben és időben.
Előadó: Dr. Huszty Csaba - Entel Kft

2015-ben a rendezvény programja volt:

Miért éppen GROUPAMA Aréna?
Mert egy stadionban a mai audiovizuális eszköztár döntő része megtalálható és ezek rendszerbe integrálhatók. Az előadás sorra vette a 2015-ös INTERTON Egyetem tematikáját és megmutatta, hogy ezek hogyan kapcsolódnak egyetlen egésszé egy stadion esetén, de nem csak stadionokra alkalmazható módon.
Előadó: Balogh Géza ügyvezető, tulajdonos - INTERTON Group

Informatika mindenek felett! Vagy alatt?
Minden mindennel összefügg. Illetve manapság össze van kötve az informatika által. Legyen szó koncertről, gigászi épületkomplexumról, több hektárnyi területet lefedő élményparkról, az audiovizuális jelek átvitele, ill. azok kezelése, vezérlése és távfelügyelete ma már az informatikai hálózaton keresztül valósul meg. Az előadás rövid betekintést nyújtott az informatika világába, mire kell figyelnünk, mit kell tudnunk és mire használhatjuk ezt a megkerülhetetlen technológiát.
Előadó: Szabó Péter, portfólió menedzser, T-Systems Magyarország Zrt.

Miért jó az IP alapú hangátvitel? Miért, jó?
Mire képes manapság egy csúcskategóriás hálózati audio rendszer? Van-e felső korlátjuk? A hangátvitelen kívül másra is használhatóak? És egyáltalán, hol alkalmazhatók ezek a rendszerek? A QSC Q-Sys hálózati audio rendszerének segítségével válaszoltunk a kérdésekre elméletben és gyakorlatban is.
Előadó: Molnár Balázs, tervezőmérnök, INTERTON Group

Felértünk a digitális csúcsra?
Nemrég a Yamaha bemutatta új zászlóshajóját, a RIVAGE PM10 digitális keverőpultot. Ennek apropóján, talán szubjektív módon, de megpróbáltunk válaszolni a feltett kérdésre, felvázolva az analóg és digitális keverőpultok fejlődési történetét, hangmérnöki szemmel megvizsgálva hol tartunk most, mik a kialakult trendek (standardok), érdemes-e tovább fejleszteni, mi lehet a jövő.
Előadó: Fekete Gábor, műszaki menedzser – Yamaha specialista INTERTON Group

Ne kíméljetek!
Yamaha RIVAGE PM10. A Yamaha vadonatúj zászlóshajójának lelki világába engedtünk betekintést. Nem kellett kímélni őket, a Yamaha és az INTERTON Group mérnökei álltak a kérdések záporában, megmutatták mire képes ez a csúcstechnológia, a kiállított mintadarabot pedig tesztelni és kipróbálni is lehetett.
Előadó: Ruben van der Goor, Robert Jurik, Yamaha Music Europe
Horváth Zoltán és Fekete Gábor, INTERTON Group

Hogyan lesz a beszéd érthető (vagy érthetetlen...)
„A beszédérthetőség kérdése elméleti és gyakorlati oldalról. Néhány alapelv, egy kevés képlet. Mi az STI és hogyan javíthatunk rajta.”
Előadó: Horváth Zoltán, főmérnök INTERTON Group

Közvetítés a média világából
A közvetítéstechnológia vagy más néven broadcast az audiovizuális világegyetem egyik legkomplexebb területe, szinte naponta változik, fejlődik. Melyek a fő irányok, tendenciák? 4K vagy 8K vagy még több k? iPhone vagy broadcast kamera? És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a film effektek vagy a trükkös látványvilágú számítógépes játékok, a GPU teljesítmény fejlődésével, hogyan kerülnek át a mindennapi televíziózásba. De az előadáson erről is szót ejtettünk!
Előadó: Koscsó Ferenc, műszaki igazgató, tulajdonos, Pro Tech Kft

Teremakusztika módosítás: varázslat vagy valóság?
Tényleg megváltoztathatjuk egy gombnyomással egy terem akusztikáját? Ebben a tömény, de érdekfeszítő előadásban ez is kiderült. Megvilágítottuk a működés akusztikai és elektroakusztikai alapjait, megmutattuk miért és mire jó ez az igen bonyolult technológia, kik és hol használják a világban.
Előadó: Dr. Balogh Géza, az INTERTON Group alapítója

Hát ez óriási!
A LED technológia fejlődésével a LED falak is teret hódítottak: közterületen, sportlétesítményekben, koncerteken találkozhatunk velük. És a jövőben vajon milyen szerep jut ezeknek az óriás megjelenítőknek? Mi már tudjuk!
Az előadás rövid történeti áttekintést adott a technológiáról, megmutatta a fejlesztési irányokat, a főbb műszaki paramétereket és azok jelentését. Milyen LED-falak léteznek a különböző alkalmazásokra? Mire figyeljünk a vásárlásnál? Erről is szó esett.
Előadó: Tim Grønbech, főmérnök, Expromo Europe

Az INTERTON Group és a Yamaha Europe mérnökei a rendezvény ideje alatt a jelenlévők rendelkezésére álltak.

Az INTERTON Egyetem alatt az INTERTON Group bemutatót tartott az általa forgalmazott audiovizuális eszközökből. A következő világmárkák kerültek kiállításra: Yamaha PM10, CL, QL és TF keverőpultok, QSC, d&b audiotechnik, Expromo, High End Systems, Community, TOA, Eurotruss, IVS
Az audió technika fejlődésének szemléltetésre az INTERTON Group kiállította a BEAG 70-es, 80-as éveiben készült muzeális értékű eszközeit is!

2014-ben a rendezvény programja volt:

Hallani jó!
A halláskárosodáshoz vezető legrövidebb utak, melyeket mindenképp kerülj el!
Előadó: Papp Péter (Hangszita Kft)

Eurotruss
Truss rendszerek és színpadelemek elméletben és gyakorlatban
Milyen új uniós szabályozásokra kell figyelni?
Előadó: Frank Schulte (Eurotruss)

Fény és hang szimbiózisa a színpadi látványban
A színpadi világításról átfogóan és érthetően.
Előadó: Pelyhe János (Pelyhe és Társa Kft)

Line array rendszerek
Előadó: Dr. Balogh Géza (Interton Kft)

d&b audiotechnik
-a d&b audiotechnik Y line array rendszer
-a d&b audiotechnik csúcserősítője a D80
Előadó: Stefan Goertz (d&b audiotechnik)

Vezetéknélküli mikrofonrendszerek az egyre zsúfoltabb UHF tartományban
Előadó: Selmeczi Imre (Audio Partner Kft)

Digitális keverőpultok evolúciója
Előadó: Fekete Gábor (Interton Kft)

IVS
Előadó: Fleischer Zoltán (Interton Kft)

Zárt terek akusztikája
Előadó: Kotschy András (Kotschy és Társai Kft)

Keleti Pályaudvar: az úgy volt…
Érthetően a Keleti pályaudvar vadonatúj, érthető hangrendszeréről.
Előadó: Magos Balázs (Interton Kft)

QSC
-QSC TouchMix érintőképernyős digitális keverőpult
-QSC PLD és CXD erősítő
Előadó: Fekete Gábor (Interton Kft)

2013-ban a rendezvény programja volt:

Evakuációs hangrendszerek szabványai
Előadó: Volár Ferenc (Interton Kft)

Evakuációs hangrendszerek berendezései
Előadó: Magos Balázs (Interton Kft)

TOA N-8000 IP Intercom rendszer
Előadó: Patrick Krahn (TOA)

Indukciós hurok: Ampetronic megoldások
Előadó: Dr. Balogh Géza (Interton Kft)

2012-ben a rendezvény programja volt:

d&b audiotechnik
Mitől lett a d&b a világ egyik legjobb prémium kategóriás hangrendszerét gyártó cége?
-a vállalat története, rendszerelmélete és bemutatkozása
-d&b audiotechnik termékbemutató és demó
-d&b audiotechnik nemzetközi képzési programja
-d&b ArrayCalc tervezőprogram
-d&b audiotechnik a nagyvilágban
Előadó: Stefan Goertz (d&b audiotechnik), ifj. Balogh Géza (Interton Kft)

Yamaha
-Az év legjobban várt digitális pultja: Yamaha CL-sorozat bemutató
-Yamaha CL-sorozat workshop
Előadó: Pavel Zachanowicz (Yamaha), Robert Jurik (Yamaha) és Horváth Zoltán (Interton Kft)

Shure
Rendszerek IP alapon
SHURE AXIENT, az RF management jövője
Előadó: Szuhanek Imre (Eurhythmics)

Taiden
A konferenciatechnika jövője
Előadó: Molnár Balázs (Interton Kft)

Evakuációs hangrendszerek
Csak semmi pánik!
Az Evakuációs hangrendszerek követelményei a 21. században
Előadó: Volár Ferenc (Interton Kft)

Speciális és komplex audiovizuális rendszerek megvalósítása
Előadó: ifj. Balogh Géza (Interton Kft)

Pszichoakusztika
Nem csak hallani, érteni is kell.
Előadó: Dr. Illényi András

IVS
Amikor a visszhang búcsúzik - Vonalsugárzók alkalmazása
Előadó: Fleischer Zoltán (Interton Kft)

Az irányított hangsugárzás elméleti alapjai
Fókuszban a beszédérthetőség.
Előadó: Dr. Balogh Géza (Interton Kft)

Színpadi monitorok
Előadó: Fekete Gábor (Interton Kft.)

QSC
-QSC K dinasztia bemutatja - Élj aktívan!
-QSC Q-Sys: A világ kiemelkedő hálózati audio rendszere
Előadók: Bogár István, Fekete Gábor, Horváth Zoltán (Interton Kft)

Indukciós hurkok elmélete és gyakorlati alkalmazása
Előadó: Dr. Balogh Géza (Interton Kft)

Interaktív tájékozódás
Előadó: Veszely Balázs (IT.DOT Kft)

Vezetéknélküli rendszerek egyedi építészeti környezetben
Előadó: Szuhanek Imre (Eurhythmics)