Hangsugárzók késleltetése – interton
Hangsugárzók késleltetése

Hangsugárzók késleltetése

Nagyobb termekben, helyiségekben sokszor szükség lehet késleltetett, ún. delay hangsugárzók telepítésére annak érdekében, hogy a színpad előtt elhelyezett hangsugárzó-rendszert kiegészítsük azért, hogy a távolabb elhelyezkedő közönség is ugyanazt a zenei élményt élvezhesse, mint az első sorokban ülők.

Némi háttértudással és a megfelelő eszközökkel mindez precízen beállítható. Normál hőmérsékleti és időjárási viszonyok között a hanghullámok 344 m/s sebességgel terjednek a levegőben. Mindez 5 C°-on 334 m/s, 35C°-on pedig 352 m/s.

Amint a színpad előtt elhelyezett hangsugárzót elhagyó hanghullámok elérik az első, kiegészítő delay hangsugárzót, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy ezek időben egyszerre érkeznek meg a hallgatósághoz. Ehhez pedig arra van szükségünk, hogy a távolabbi hangsugárzó megszólalásának idejét késleltessük.

Ma már lényegesen egyszerűbb dolgunk van ennek az értéknek a beállításánál, ugyanis nem szükséges semmilyen különleges eszköz, a legtöbb digitális keverőpultban, de akár belső DSP-vel ellátott hangsugárzók menüjében is találkozhatunk ezzel az opcióval.
A QSC K.2 és KS széria aktív hangsugárzóinak menüiben is fellelhetjük ezt a lehetőséget és egyszerű, felhasználóbarát módon be is állíthatjuk. Mindenekelőtt szükséges azonban, hogy a két hangsugárzó közötti távolságot – lehetőségeinkhez mérten – a legpontosabban megállapítsuk. Ezután a mért értéket akár méterben is megadhatjuk a hangsugárzó DSP menüjében. Lehetőség van még persze milliszekundumban, vagy az angolszász rendszer szerinti lábban megadni a távolságot.

KS Series Késleltetés

Forrás: https://blogs.qsc.com/

 

A QSC kizárólagos magyarországi forgalmazója az INTERTON Group