Ez történt az INTERTON Egyetem MIAMI-n – interton
INTERTON Egyetem MIAMI - Ez történt

Ez történt az INTERTON Egyetem MIAMI-n

2023. november 23-án került megrendezésre az INTERTON Egyetem MIAMI Budapesten, a Rubin Hotelben. Idén minden előadás a mesterséges intelligencia témaköréhez kapcsolódott. Délelőtt az audiovizuális szegmens és a mesterséges intelligencia kapcsolatát érintő előadásokat láthattak a résztvevők. Délután a mesterséges intelligencia lehetőségeiről, előnyeiről és esetleges veszélyiről tudhattak meg többet az érdeklődők.

Bogár István - INTERTON Group
Bogár István - INTERTON Group

Az eseményt csakúgy, mint eddig minden INTERTON Egyetemet, idén is Bogár István, az INTERTON Group marketing menedzsere konferálta, aki bevezető szövegében azt is elmondta, hogy az INTERTON Egyetemek történetében soha nem fordult még elő olyan, hogy egyetlen témakör köré csoportosul minden előadás, ám idén megtört a jég, a mesterséges intelligencia ezt is felülírta.

Balogh Géza - INTERTON Group
Balogh Géza - INTERTON Group

Ezután Balogh Géza, az INTERTON Group ügyvezető igazgatója mondta el köszöntő beszédét, melyben többek között az is elhangzott, hogy miért a mesterséges intelligencia köré épült föl az idei INTERTON Egyetem előadáscsokra. 

Dr. Huszty Csaba - ENTEL Műszaki Fejlesztő Kft.
Dr. Huszty Csaba - ENTEL Műszaki Fejlesztő Kft.

Ezt követően a „Mesterséges intelligencia az építészeti akusztikai tervezésben” címmel tartott előadást Dr. Huszty Csaba (ENTEL Műszaki Fejlesztő Kft.), aki többek között azt is elmondta, hogy az első mesterséges intelligencia modell, amit tervezésre készítettek és használtak, éppen 10 évvel ezelőtt készült el és egy zajmodellezési feladatról szólt.

Koscsó Ferenc – Koscso Media Engineering Kft.
Koscsó Ferenc – Koscso Media Engineering Kft.

Ezután Koscsó Ferenc következett az előadók sorában, aki a „Mesterséges intelligencia használata a hangfelvételek készítése és maszterelés során” címmel tartott előadást. Mondandójában arra fókuszált, milyen módon segítheti azokat a mesterséges intelligencia, akik professzionális módon zenekészítésből, zene előadásból, vagy hangfelvételkészítésből élnek. 

Bedzsula Ádám – rendező, kreatív producer, VJ, AI művész
Bedzsula Ádám – rendező, kreatív producer, VJ, AI művész

A délelőtti program utolsó előadója Bedzsula Ádám volt, aki „Az androidok álmodnak elektronikus bárányokkal!” címmel tartott előadást, mely a képi tartalmakra fókuszált. A nézők látványos videó segítségével láthatták, hogyan generál képet a mesterséges intelligencia egy zenei alapra és arról is megtudhattak részleteket, hogy már az emberi civilizáció hajnalán felmerült annak az igénye, hogy az ember olyan alkotásokat, gépeket hozzon létre, ami az ő elméjének megfelelően működik. Ezen felül számos érdekes és innovatív mesterséges intelligenciára épülő program is bemutatásra került.

Ezt követően az online közvetítésben szünet következett, a helyszínen pedig ebéddel kedveskedtünk a résztvevőknek.

Dr. Rab Árpád, jövőkutató, NKE ITKI tudományos főmunkatárs, NMHH MI kutatásvezető
Dr. Rab Árpád, jövőkutató, NKE ITKI tudományos főmunkatárs, NMHH MI kutatásvezető

Pontban 13:00-kor kezdetét vette a délutáni etap, melynek első előadója Dr. Rab Árpád volt, aki „Értékválasztások, kihívások és sikerek” címmel tartott olyan frenetikus előadást, amit szűnni nem akaró tapssal jutalmazott a közönség. Amellett, hogy a rendelkezésre álló időkeretbe olyan mennyiségű információt tudott belesűríteni, amiért világbajnoki cím is járhatna, ha az előadók körében létezne ilyesfajta elismerés, olyan érthetően és érdekesen adta elő perezntációját, hogy ezért is különdíj járna. Az előadás segített megérteni azt, miről is szól a mesterséges intelligencia, hogyan közelítsünk hozzá és mit tudunk kihozni belőle.

Dr. Mérő László – egyetemi tanár, ELTE
Dr. Mérő László – egyetemi tanár, ELTE

Ezután Dr. Mérő László „A mesterséges intelligencia közeljövője – avagy: a bunyó folytatódik” című előadását láthatták a résztvevők, melyből többek között azt is megtudhattuk, hogy Dr. Mérő László már több, mint 40 évvel ezelőtt komolyabban foglalkozott a mesterséges intelligenciával, illetve mi volt a legnagyobb tévedése, amit írásba adott ebben a témakörben. Az előadás a Dr. Mérő Lászlótól megszokott érdekes, érthető és humoros mederben folyt.

Bombera Krisztával beszélget: Dr. Mérő László és Dr. Rab Árpád
Bombera Krisztával beszélget: Dr. Mérő László és Dr. Rab Árpád

A rendezvényt egy kerekasztal-beszélgetés zárta, melyet Bombera Kriszta moderált és Dr. Mérő László és Dr. Rab Árpád voltak a beszélgetőpartnerei. A főbb témakörök közé tartozott, hogy segíthet-e a mesterséges intelligencia jobb emberekké válnunk, jobb közösségekben jobban együttműködni egymással. Egy nagyon izgalmas és érdekes beszélgetés tanúi lehettek az érdeklődők, a Krisztától megszokott olykor provokatív kérdésekkel fűszerezve.

Az előadások végén egy online felületen kérdezhettek a helyszíni és online nézők az előadóinktól és ezúton is köszönjük a sok remek kérdést, ami érkezett hozzánk!

A napot 16:30-kor zártuk és nagy öröm volt számunkra, hogy rengeteg gratulációt és köszönetet kaptunk a nap végén a résztvevőktől.

Találkozzunk 2024-ben is a következő INTERTON Egyetemen!

Kattints ide és tekintsd meg a képgalériát!