Elhunyt Dr. Bob Heil, a Heil Sound mikrofonok atyja – interton
Elhunyt Dr. Bob Heil, a Heil Sound mikrofonok atyja

Elhunyt Dr. Bob Heil, a Heil Sound mikrofonok atyja

Bob 1966-ban alapította meg kardioid dinamikus mikrofonokat gyártó cégét, a Heil Sound Ltd-t. Találmányai nagyban hozzájárultak a mai koncertek hangzásvilágához és ő az egyedüli, aki gyártóként helyet kapott a clevelandi Rock & Roll Hall of Fame and Museum-ban.

A rock őskorában együtt dolgozott többek között a The Who-val, akikkel kvadrofón hangzású koncertet valósítottak meg  a Madison Square Gardenben, de említhetjük még Joe Walsh, Richie Sambora és Jeff Beck nevét is.

Rádióamatőrkén is maradandót alkotott, a 70-es években kifejlesztette a HC sorozatú mikrofonokat, melyekkel jobb kommunikációt értek el a rádióamatőrök és ott volt az elsők között, akik rádió parabolaantennákat telepítettek.

Bob nevéhez számos professzionális hangtechnikai innováció és termék kapcsolódik. Több neves iskolában tanárként dolgozott és öt könyvet is publikált. Számos díjjal jutalmazták életpályáját, többek között:

International Amateur Radio Operator of the Year (1982) 

USA Satellite Dealer of the Year (1989)

Live Sound Pioneer Award (1995)

Innovator of the Year (2007)

Rock and Roll Hall of Fame (2007)

Honorary Doctoral Degree in Music and Technology for the University of Missouri (2014)


Az alábbi idézet hűen tükrözi Bob mentalitását:

„Mindig tiszteletben tartjuk a művészek és a hangiparban dolgozó professzionális szakemberek észrevételeit. Hallgasd meg, mondj véleményt és csináljunk jobbat!”

Dr. Bob Heil bátor, egy éven át tartó küzdelmet vívott a rákkal, békésen, családja körében hunyt el.