Az INTERTON Group tervezte és kivitelezte a szegedi Pick Aréna audiovizuális rendszerét – interton
Az INTERTON Group tervezte és kivitelezte a szegedi Pick Aréna audiovizuális rendszerét

Az INTERTON Group tervezte és kivitelezte a szegedi Pick Aréna audiovizuális rendszerét

2021. december 9-én került átadásra Szegeden az európai szinten is kiemelkedő, monumentális és modern Pick Aréna. Az INTERTON Group által tervezett és kivitelezett audiovizuális rendszer több ponton is újszerű megoldásokat tartalmaz.

A 28 390 négyzetméter alapterületű multifunkcionális létesítményben átadott hangosítási rendszer a legkorszerűbb Q-LAN és Dante hálózati audio rendszerekre épül, alapját a tetőszerkezeten elhelyezett, 14 fürtre elosztott d&b audiotechnik AL90, illetve AL60 hangsugárzók alkotják, melyekhez fürtönként egy Vi-GSUB mélysugárzó is tartozik. A hangsugárzók meghajtásáról 30D típusú erősítők gondoskodnak. A fürtök függesztéséhez a helyszíni adottságok miatt egyedi tartószerkezetre volt szükség, amit a német gyártóval karöltve készítettünk el.

A hangsugárzók kiválasztásánál fontos szempont volt a méret, a tömeg, a megfelelő hangnyomás és beszédérthetőség, ami nagy kihívás ilyen méretű csarnokok esetében. A telepített rendszerrel jó beszédérthetőség és magas hangnyomásszint mellett zenei hangminőséget valósítottunk meg, ami jól szolgálja a multifunkciós felhasználást.

A teljes hangosítási rendszer komplex ugyan, ám üzemeltetését a QSC Q-Sys rendszer fogja össze, amely informatikai alapon integrálja a klasszikus audio eszközöket, és teljesen IT konform TCP/IP hálózaton kommunikál a perifériákkal, egyszerű kezelhetőséget biztosítva.

Ezen a rendszeren keresztül a komplexum különböző részeibe, zónákra osztva háttérzene, tárolt üzenet, élőszavas bemondás vagy valamely rendezvény hangja is sugározható. A zónák egymástól függetlenek, így egyidőben különböző bemondások és/vagy háttérzenék sugárzására van lehetőség.

Az INTERTON Group által telepített vizuáltechnikai rendszer magában foglalja a pálya fölött elhelyezett központi, 220 négyzetméteres felülettel rendelkező LED kockát, ami amellett, hogy a lelátó minden pontjára jól látható képet biztosít, megjelenésével különleges atmoszférát teremt.

Szintén a vizuáltechnikai rendszer része a 90 méter hosszú perimeter LED, a mellvéden elhelyezett 210 méter hosszú LED, a két 72 négyzetméteres eredménykijelző LED, a sajtóterem kijelzői, a goal sport rendszer, valamint digital signage rendszer is telepítésre került a csarnok teljes területén. Minden telepített LED fal a cégünk által forgalmazott Expromo gyártmánya.

A digital signage rendszer részeként olyan LG kijelzőket is telepítettünk, melyeken akár a játékosok egészalakos képei is megjeleníthetők, ezzel hozzájárulva a hangulathoz.

A tervezéskor kiemelten figyeltünk arra, hogy a videórendszer a komplexitás ellenére is könnyű használhatóságot biztosítson és a lehető legkevesebb olyan eszköz kerüljön beépítésre, amely kockáztathatja a stabil működtetését. Az átadott rendszerhez sportesemények, koncertek vagy egyéb látványos show-k megrendezése kapcsán egyszerűen illeszthetők az esetleges kiegészítő vizuáltechnikai eszközök (projektor, LED fal, stb.).

A videorendszerhez tartozó rendszervezérlő processzor segítségével integrált vezérlést valósítottunk meg, így egy helyről, könnyen és rugalmasan kezelhető minden LED fal. Ezzel egy újszerű megoldásokat tartalmazó, sokoldalú rendszer született.

A szegedi Pick Aréna a sportrendezvények mellett kulturális események és konferenciák megrendezésére is alkalmas. Büszkék vagyunk rá, hogy munkánkkal hozzájárultunk a vidék legnagyobb sportlétesítményének megvalósulásához és a kiemelkedő látogatói élmény eléréséhez.


INTERTON Group – Szenvedéllyel megalkotjuk, amit megálmodtál     


Fotó: infostart.hu