Íme a különbségek a padlóra helyezett és a függesztett mélysugárzók között – interton
A különbségek a padlóra helyezett és a függesztett mélysugárzók között

Íme a különbségek a padlóra helyezett és a függesztett mélysugárzók között

Amikor nagy helyszíneken line array hangrendszer kerül telepítésre, az egyik leggyakrabban vitatott kérdés az, hogy hogyan lehet a mélysugárzókat úgy telepíteni, hogy a teljes közönség-területet lefedjék. Helyezzük a padlóra őket, vagy a többi hangsugárzóval együtt függesszük fel a pontosabb hangerő-kontroll érdekében? Vagy, talán érdemes kombinálni és mindkettőt egyszerre használni, hogy valóban intenzív legyen a mélyhang?

A mélysugárzók elhelyezése kritikus tényező a teljes hangrendszer és az audio reprodukció minőségének szempontjából. Előtte, alatta, a bal-jobb line array hangsugárzókkal együtt, középen függesztve, sokféleképpen elhelyezhetjük, és ahogy a legtöbb dologgal kapcsolatban igaz, itt is mindkét megoldásnak megvannak az előnyei és hátrányai. Tekintsük át ezeket részletesebben.

 

Egyenletes mélyhang-nyomás

Először is, fontos leszögezni, hogy amikor beállítjuk a PA rendszert, a legfontosabb célkitűzés a hangnyomásszint (SPL) konzisztenciája a teljes helyszínre vetítve, beleértve a mélysugárzókat is. Ahogy a magas- és középsugárzóknál, úgy a mélyfrekvenciás hangsugárzók lefedettségének is egyenletesnek kell lennie az adott helyiség minden pontján, minimális hangerőcsökkenés mellett.

Akusztikai szempontból ezt a „hangerő-csökkenést” az Inverz Négyzet törvény határozza meg, amely szerint a hang intenzitása a hangforrástól mért távolság minden megduplázódásával körülbelül 6 dB-lel csökken. Ha ezt elfogadjuk, vegyünk figyelembe egy másik változót is: a helyiség akusztikáját. Alacsony frekvencián a helyiség akusztikája (beleértve a rezgőhullámokat, a szoba módusokat, a lecsengési időket, a reflexiókat, a visszaverődési időt stb.) kritikus és meghatározó tényező, amely az általános szubjektív, helyiségen belüli hangérzékelésünk közel 50 százalékát befolyásolja. A teljes PA rendszer, beleértve a mélysugárzókat is, a másik 50 százalékot teszi ki.

 

Különböző Sugárzási Terek

A sugárzási teret az a tér határozza meg, ahová a hangszóró a hangot sugározza, egy mélysugárzó esetében ez egy teljes gömb, vagy félgömb. Egy ellenőrzött akusztikai környezetben (mérőkamra) viszonylag egyszerű kimutatni, hogy a padlóra helyezett mélysugárzó, amely félgömb alakú térbe sugároz hangot, kétszer hatékonyabb (6 dB-lel magasabb SPL), mintha ugyanazt a mélysugárzót függesztjük és így minden irányba sugároz.

A valóságban azonban a helyiség módusok és a helyiségben rejlő állóhullámok jelentősen befolyásolják a mélysugárzók teljesítményét, ezért a padlón elhelyezett mélysugárzók elméleti 6 dB-es nyeresége gyakran 3 dB-re csökken. Ezt a hatékonyságbeli különbséget szem előtt kell tartanunk.

 

Klaszter, vagy sem

Emellett érdemes megemlíteni, hogy a minden irányba sugárzó hangforrások (mélysugárzók) és a terem kölcsönhatása mindig összetettebb (és ezért nehezen szabályozható), ha több forrás van. Ez nem csak az élő produkciók hangosítása esetében igaz, hanem stúdiókban, vagy házimozi alkalmazásokban is. A minden irányba terjedő hanghullámok többszörös kombinációja összetett sugárzási modellt hoz létre, amely növeli az esélyét, hogy a szobában vagy a helyszínen számos nyomásminimumot és -maximumot generáljon. Ez az oka annak, hogy sok hangmérnök egyetlen, általában középen elhelyezett, padlóra telepített vagy függesztett mélysugárzókból álló klaszter használatát részesíti előnyben. Azonban ez a megoldás más gyakorlati hátrányokkal is jár, amelyeket szintén megvitatunk.

 

A kardioid megoldás

Mielőtt megvitatnánk a mélysugárzók elhelyezésének előnyeit és hátrányait, emlékezzünk arra, hogy mind a padlón elhelyezett, mind a függesztett mélysugárzó konfigurációk esetében fontos, hogy az alacsony frekvenciájú hangenergiát a közönségtér felé irányítsuk és minimalizáljuk az olyan hangenergiát, amely színpadi rezonanciát vagy a színpadon lévő hangszerekkel való gerjedést okozhat, vagy nemkívánatos túltengő mélyhangokat a színpadon. Ez kulcsfontosságú számos helyszínen és alkalmazásban.

A hangmérnökök az 50-es évek vége óta sikeresen állítanak be mélysugárzó rendszereket legalább két egységgel úgy, hogy a késleltetés, a polaritás, a kimeneti szintek és az egységek közötti távolságok gondos beállításával valamelyest irányítani tudják a kisugárzott hangenergiát. A kardioid sugárzás fogalmát (vagy szív alakú sugárzás) azzal a jelenséggel írják le, amikor a szelektív irányítás miatt a kisugárzott energia formája szív alakúvá válik, ahol a hangszintek a hangsugárzó előtt magasabbak, mögötte pedig alacsonyabbak. A kardioid mélysugárzó-konfigurációk előnyösek lehetnek számos élő produkció hangosítása esetén.  

QSC WideLine line array rendszer a fő hangsugárzók mellett elhelyezett függesztett mélysugárzókkal (balra) és padlóra helyezett mélysugárzókkal (jobbra)
QSC WideLine line array rendszer a fő hangsugárzók mellett elhelyezett függesztett mélysugárzókkal (balra) és padlóra helyezett mélysugárzókkal (jobbra)

Az elhelyezési módok előnyei és hátrányai

Fontos megjegyezni, hogy az alábbi értékelések minden esetben relatívak és nagyban függnek az adott helyszín típusától és akusztikájától. Az első lépés mindig annak az azonosítása, hogy mi a legfontosabb paraméter (és döntő tényező) az adott helyszín vagy előadás szempontjából. Nézzük a hallható előnyöket és hátrányokat a függesztett mélysugárzók esetén a talajon elhelyezett opciókkal szemben.

 

 

Előnyök

Először is, a függesztett mélysugárzókkal jobb hangerő-szabályozás érhető el a helyszín teljes területén, mivel csökken a távolságkülönbség a mélysugárzók és az első sor, illetve a mélysugárzók és a hátsó sor között. Számos zenei stílus és közönség inkább egyenletesebb lefedettséget igényel, a túl erős alacsony frekvenciájú hangok nem ideálisak számukra.

Másodszor, pontosabb késleltetési időzítést állíthatunk be, ha a mélysugárzók közelebb kerülnek a fő hangsugárzókhoz. Tökéletes időbeli összehangolást sosem érhetünk el a helyszín minden egyes ülőhelyéhez, de ha a mélysugárzókat a fő hangsugárzók mellé függesztjük, a késleltetés jelentősen javulhat a padlóra helyezett mélysugárzókhoz képest. A padlóra történő elrendezés esetén az első sorok néhány méterre vannak a mélysugárzóktól, miközben jóval több méterre vannak a fő rendszertől. Ugyanakkor a hátsó sorban ülőknek majdnem azonos a távolságuk a mélysugárzóktól és a fő hangsugárzóktól. Ezzel a konfigurációval az időbeli késleltetés lehet a két rossz közül a kisebbik, és nem lehet minden székhez igazodó időbeli késleltetést elérni.

 

 

Hátrányok

A függesztett mélysugárzók félgömb alakú térben sugároznak, ami – ahogy fentebb említettük – veszteséggel jár a hangerő terén a padlóra helyezett megoldásokhoz képest. Emellett a függesztett mélysugárzók általában távolabb vannak a közönségtől, mint a padlón elhelyezettek. E két tényező együttesen jelenti az első hátrányt.

Másodszor, a padlófelületről visszaverődő energia első visszaverődése a tengelyirányú hangsugárzással kombinálva destruktív interferenciákat hoz létre a helyszín különböző pontjain. Habár a legtöbb helyszín padlója alacsony frekvenciákon erősen tükröző, ezeknek a mélyfrekvenciás kioltásoknak a jelentősége nagymértékben függ attól is, hogy a mélysugárzók milyen magasan vannak a helyszín padlója felett.

Harmadszor, az egyik legjelentősebb hátrány az, hogy a függesztett mélysugárzók távolabb vannak a közönségtől, ezért az ütés és a „punch” hatása is kevésbé érezhető. Azonban, míg némi veszteséget tapasztalhatunk a mélyhangok precizitásában, a függesztett mélysugárzók egyenletesebb hangerő lefedettséget biztosítanak a közönségterületen, ahogy azt korábban már említettük.

 

 

Függesztett, padlóra helyezett, vagy mindkettő

Gyakran az eredmény – és a megfelelő telepítési stratégia – kompromisszumot jelent az optimális akusztikai megoldás és az összes többi érintett változó között, mint például a súly, a felszerelési pontok, a költségek/büdzsé, a látómező, a trimm magasság, az idő, az SPL követelmények, a lefedettség és a létesítmény használata.

És néha a legjobb módja az egyenletes lefedettség és a hatásos mélyhangok egyidejű elérésének az, ha ugyanabban a PA-rendszerben mind függesztett, mind padlóra helyezett mélysugárzókat is használunk, kihasználva mindkét világ legjobb tulajdonságait. Végső soron nincs helyes vagy helytelen válasz – minden attól függ.

 

 

Praktikus szempontok

Fontos megjegyezni, hogy a mélysugárzó-konfigurációk számos tényezője kevésbé a hangzástól, mint inkább a logisztikai és praktikus szempontoktól függ. Íme néhány fontos tényező:

Látómező

A padlóra helyezett mélysugárzók nem akadályozzák a színpadra vagy a kijelzőre való rálátást, és szükség esetén könnyebben elrejthetők. Ha a központi függőleges elhelyezésű mélysugárzók ideális akusztikai megoldást jelentenek, akkor túlságosan veszélyeztethetik a látóvonalakat, ezért kompromisszumos telepítési megoldást indokolnak.

Tetőterhelés

A hangsugárzók nehezek és a függesztett mélysugárzók növelik az épület tetejének, vagy a truss rendszernek a terhelését. A mennyezetek bizonyos építési anyagainál, például fémgerendák vagy csövek esetében tapasztalhatók mechanikus rezonanciák, amelyek a padlóra helyezett mélysugárzók használata esetén nem fordulnak elő.

Hozzáférés, javítás és csere

Hacsak nem csörlőrendszerrel függesztik fel a mélysugárzókat, akkor hozzáférésük nehézkes és akár drága is lehet (pl. emelő bérlése egy fixen telepített hangrendszer karbantartásához). Bár távirányítással könnyedén állíthatjuk a hangsugárzók számos paraméterét, sőt akár telemetriás adatokat is kaphatunk, azonban ezek nem képesek javítani vagy cserélni a drivereket. A padlóra helyezett mélysugárzók kétségtelenül verhetetlenek a szervizelhetőség szempontjából.

Kölcsönhatás a színpaddal és alacsonyfrekvenciás visszacsatolás

Mivel a padlóra helyezett mélysugárzók általában közel vannak a színpadhoz (vagy akár alattuk), ezért mélyfrekvenciás visszhang- vagy rezonancia-problémákat okozhatnak, még ha highpass-szűrőt is alkalmazunk. A függesztett mélysugárzók esetében sokkal kevésbé valószínű, hogy kölcsönhatásba lépnek a színpad szerkezetével és visszhangot okoznak.

Könnyű telepítés

A padlóra helyezett mélysugárzók előnye, hogy könnyen mozgathatóak, így egyszerűbb a különböző konfigurációk kipróbálása. A térbeli elrendezés így jobban optimalizálható. Ezzel szemben a függesztett mélysugárzók elhelyezése összetettebb feladat és korlátozottabb lehetőségeket kínál.

Kevesebb eszköz

Bár a helyszín hátsó részén kevésbé érvényesül a padlóra helyezett mélysugárzók teljesítménye, hatékonyságuk (fél-tér sugárzás) lehetővé teszi, hogy kevesebb mélysugárzóval nagyobb teljesítményt érjünk el, ha a költségvetés vagy a helyi viszonyok korlátozottak.

Rendelkezésre álló hely

Ahol a színpad közelében kevés a hely, ott a függesztett mélysugárzók nyilvánvaló előnyt jelentenek. Ha a mélysugárzókat nem a padlón helyezzük el, helyet szabadíthatunk fel a színpad bővítéséhez vagy egy plusz üléssor kialakításához.

 

 

Konklúzió

Az igazság az, hogy nincs egyetlen helyes vagy helytelen válasz arra a kérdésre, hogy a mélysugárzókat függesztve vagy a padlón elhelyezve előnyösebb-e telepíteni. Ez nagymértékben függ a helyszíntől és a produkció típusától. A hangmérnöknek – vagy a rendszer telepítőjének – először el kell döntenie, hogy melyek azok a legkritikusabb paraméterek, amelyek meghatározzák a telepítési lehetőségeket. Bízunk benne, hogy a cikkben leírt ismeretek segítenek abban, hogy megfelelően dönts a következő alkalommal, amikor egy hangosítás során meg kell határoznod a mélysugárzók elhelyezési módját.

Forrás: https://blogs.qsc.com/

 

A QSC kizárólagos magyarországi forgalmazója az INTERTON Group