Ez történt a IX. INTERTON Egyetemen – interton
IX. INTERTON Egyetem

Ez történt a IX. INTERTON Egyetemen

2021. november 10-én került megrendezésre a IX. INTERTON Egyetem, melyet idén a kialakult vírushelyzet és a rendezvényre regisztrálók magas létszáma miatt kizárólag online tartottunk meg.

Bogár István INTERTON Group

A rendezvény műsorvezetője és moderátora az eddigi évekhez hasonlóan idén is Bogár István (INTERTON Group) volt, aki bevezetőjében többek között elmondta, hogy több, mint 300-an regisztráltak az eseményre, valamint volt olyan iskola, ahol ki is vetítették az előadásokat, így a valós nézőszám bőven meghaladta a 300-at.

A bevezető után elsőként ifj. Balogh Géza köszöntőjét láthattuk, melynek mottója egy Marcus Aurelius idézet volt: „A világ változás, az élet felfogás dolga.”. A köszöntőben elhangzott, hogy a „covid helyzet” megmutatta, hogy ha akarjuk, ha nem, a változás itt van velünk, viszont az, hogy hogyan kezeljük, az rajtunk múlik. Jó példa erre a IX. INTERTON Egyetem is, amely teljes átszervezés után kizárólag online és egyetlen napon került megrendezésre.

Dr Balogh Géza é ifj. Balogh Géza INTERTON Group

A köszöntő után Dr. Balogh Géza és ifj. Balogh Géza (INTERTON Group) nyitóelőadása következett „30 éve INTERTON Group” címmel, mely az INTERTON Group teljes pályáját bemutatta. Külön hangsúly került arra, hogy az INTERTON Group hosszú évek óta már nem csak a hangosításban van jelen, hanem a vizuáltechnika, IT és vezérlés területén is.  ifj. Balogh Géza elmondta, hogy ezt az előadást valójában 2020-ban kellett volna megtartani, hiszen akkor volt 30 éves az INTERTON Group, ám akkor a kialakult vírushelyzet miatt nem rendezhettük meg a személyes jelenlétre tervezett INTERTON Egyetemet.

Dr. Balogh Géza - INTERTON Group

A második előadást „Tölcsért csinálok a kezemből. Miért?” címmel Dr. Balogh Géza (INTERTON Group) tartotta meg. Az előadás a tölcsérről, mint akusztikai elemről az elméletétől kezdve a megvalósított tölcséres sugárzókig adott rövid, de lényegi áttekintést. Ismertettük a különféle típusait, alkalmazási területeit, és azok előnyeit és hátrányait.

Dr. Huszty Csaba - ENTEL Kft.

Majd Dr. Huszty Csabáé (ENTEL Kft.) volt a színpad, aki „Elektroakusztika és teremakusztika – szabványos házasság” címmel tartott nekünk előadást. Az előadó fontos változásokra hívta fel a figyelmet, melyek a szabványosítást és a jogszabályváltozásokat érintik az elektroakusztika területén. Dr. Huszty Csaba maga is részt vett ezen új szabványok kidolgozásában.

Ezt követően „IP címek egy koncerten…” címmel Fekete Gábor „G” (RockportSound Kft.) előadása következett. Az előadáson párhuzamosan követhettük nyomon a hang- és fénytechnika fejlődését, betekintve a ma használatos modern hálózati rendszerekbe, sőt, bepillantást nyerhettünk abba is, mit tartogat az iparág számára a jövő.

ifj. Balogh Géza - INTERTON Group

Az ebédszünet után következett a „A Puskás Aréna audiovizuális pillére” című előadás ifj. Balogh Géza (INTERTON Group) prezentálásában. Az előadás apropója, hogy a Puskás Aréna audiovizuális rendszereit az INTERTON Group kivitelezte. Akik 2019-ben részt vettek az INTERTON Egyetemen, azok egy kis bepillantást már kaphattak az arénáról ezekkel a rendszerekkel kapcsolatban, ám akkor a Luzsnyiki Stadionnal összehasonlítva tehették ezt meg, most egy részletesebb, mélyrehatóbb előadást láthattak az érdeklődők.

Ezután Barna János (Színpad- és Emelőgéptechnika Kft.) következett, aki az 1980-as évek elején kezdett a színháztechnika világában dolgozni, így meglehetősen jó rálátása van az elmúlt évtizedek színpadtechnikai felújításaira. „Színháztechnikai rekonstrukció a színpadgépész szemével” című előadásán megemlítésre kerültek régi, sok helyen még ma is működő berendezések, ám elsősorban a helyükre beépülő korszerű gépekről, színpadtechnikai rendszerekről volt szó.

Altschach László - Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft.

Ezt követően Altschach László (Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft.) tartotta meg „Hang? Fény? Érvényesülés!” című előadását. Az előadás bemutatta a hang-, fény és látványtechnikusok munkaerőpiacának, munkaerőpiaci helyzetének és munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztésének feltárásával kapcsolatos felmérés eredményeit.

Koscsó Ferencet - Koscso Media Engineering Kft.

Majd Koscsó Ferencet (Koscso Media Engineering Kft.) láthattuk a színpadon, aki az „Olimpia közönség nélkül – Rémálom” című előadást hozta el nekünk. Az előadáson elhangzott, hogy az audiovizuális szakma számára a 80-as évek második fele óta mindig egyfajta technológiai kihívások sorozatát jelentette az olimpia. A jelent és jövőt tekintve szóba került, hogy mit kaptunk a mesterséges intelligenciától, illetve hogyan követte a hang, ami a képfeldolgozásban történt, valamint mit látunk, hallunk majd ebből a foci VB-n Katarban.

A IX. INTERTON Egyetem záróelőadását Rafael Zubán (Rafilm VFX) és Koscsó Ferenc (Koscso Media Engineering Kft.) tartotta, „Élet a green- és ledboxban” címmel. Az előadás főként a zöld háttérről és a LED VFX kijátszásról szólt. Megtudhattuk, hogy például egy forgatáson jobb-e a LED, mint a zöld háttér, melyik hatékonyabb, költségtakarékosabb, valamint az utómunka világába is betekintést nyerhettünk.

A rendezvényt Bogár István (INTERTON Group) zárta, aki búcsúzóul azt is elmondta, hogy a személyes találkozót, beszélgetést, ismerkedést a legmodernebb technika sem pótolhatja így a szervezőcsapattal együtt bízik benne, hogy 2022-ben a X. INTERTON Egyetemen már személyesen találkozhatunk majd.

Aki ott van, ott van.