interton logo

YAMAHA RIVAGE PM10 – SZAKMAI SZEMMEL

A Yamaha első kimondottan hangosításra szánt keverőpultjának bemutatása óta eltelt negyven év alatt, a PM sorozat számos mérföldkövet tett le a szakma rögös útján.  Sok újítás olyan alapvető eszközzé vált, melyre a szakemberek a mai napig támaszkodnak. A hangminőség, a megbízhatóság, a kezelhetőség, a bővíthetőség mindig fontos szempontjai voltak a fejlesztésnek, melynek eredményeként itt az új zászlóshajó, a RIVAGE PM10.A tökéletes munka kiindulási alapja, a tiszta, természetes hangvisszaadás. Ez a megközelítés annyira bevésődött a Yamaha tervezési koncepciójába, hogy az mindenen átívelő filozófiává lett. A színpadon létrejövő hangot pontosan kell megfogni, csak így lehet hatásosan elérni a kívánt kreatív hangszínezést. A megoldást egy új fejlesztésű hibrid mikrofon előerősítő adja, amely a Yamaha RIVAGE PM 10 természetes hangvisszaadás koncepcióját képviseli. A digitális szakaszban a VCM modellező technológia kelti életre a Rupert Neve Design transzformátoros áramköreinek karakterisztikáit és az új „SILK” feldolgozást, hogy rendkívül kifejező, zenei, szellős hangzást érjen el. Két variáció közül választhatunk, a "RED" a szikrázó energiát, a "BLUE" a tömörséget és az erőt képviseli, míg a folyamatosan változtatható "TEXTURE" gomb zeneileg formálja a harmonikus tartalmat.

A csatornák hangszínszabályzói is megújultak, ezzel szélesebb hangformálási lehetőségeket nyújtva. A bemeneti csatornákon négysávos, míg a kimeneteken nyolcsávos parametrikus EQ található, melyek részben új algoritmusokkal érhetőek el. A "Precise" algoritmus könnyen megcélozhatóvá teszi a konkrét EQ pontokat, az "Aggressive" leginkább zenei reakcióra lett tervezve, a "Smooth" pedig finom, természetes szabályzást biztosít. A "Legacy" algoritmus a már etalonnak számító PM1D és PM5D Yamaha digitális keverőkből ismerős szabályzók érzetét adja.  A belső effektek is hatalmas fejlődésen estek át. Az összesen 384 felhasználható plug-in olyan eszközöket ad a hangmérnökök kezébe, amellyel minden helyzetben megalkothatják a tökéletes hangzást. A Rupert Neve Design által tervezett EQ és kompresszor egységek VCM modelljei mellett, az első közös munka a TC Electronic-kal két kiváló zengető processzort eredményezett, illetve megtalálható egy Eventide Harmonizer is.

A keverő komfortos kezelésében, a Yamaha elismert „Selected Channel”felülete segít a kiválasztott csatorna összes fontos paraméterének közvetlen elérésében és szabályzásában. A két nagyméretű érintő kijelző logikai folytatása az alatta található hangerőszabályzóknak, valós „Centralogic” stílusú vezérlést nyújtva a nagy csatornaszám egyidejű kezeléséhez. A forgatógombok láthatósága és a féderek tapintása is javult, számos más olyan apró részlettel egyetemben, melyek a jobb kezelhetőséghez járulnak hozzá.

A Yamaha RIVAGE PM 10 új irányt mutat a jövő generációi számára és méltó örököse a PM névnek, mely már számos innovációt hozott az élőhangosítás terén.


Fekete Gábor

 

rendszerepites disztribucio ivs digitalis-kreativok interton-egyetem
Az 1990-ben létrehozott INTERTON Group hang-, fény-, színpad-, vizuál- és vezérléstechnikai rendszerek tervezésével, kivitelezésével és karbantartásával, valamint az ezekhez szükséges világszínvonalú termékek kereskedelmével foglalkozik.
Az INTERTON Group saját fejlesztésű és gyártású hiperkardioid vonalsugárzója, az IVS, a visszhangos terek hangosításának egyik legfejlettebb eszköze a világon.
Az INTERTON Group szakmai, szervezeti és jogi értelemben is felkészült a magánjellegű, vállalati, önkormányzati és állami megbízások teljesítésére, Magyarországon és külföldön egyaránt.
Büszkék vagyunk rá, hogy vállalatcsoportunkat Magyarország piacvezető hang-, fény- és vizuáltechnikai vállalatai között tartják számon.

Kapcsolat

 • INTERTON Group
 • Címünk:
  1119 Budapest, Major utca 63.
 • Telefon:
  +36 1/371-2040 (Munkaidőben hívható)
 • Fax:
  +36 1/371-2041
 • E-mail:
  info@intertongroup.com
 • Hírlevél

Adatvédelmi tájékoztatónkat az alábbiak szerint érheti el.