interton logo

AZ INTERTON GROUP TERVEZTE ÉS KIVITELEZTE A MOL ARÉNA SÓSTÓ HANGOSÍTÁSI RENDSZERÉT

2018. november 21-én nyitotta meg kapuit Székesfehérvár megújult stadionja, a MOL Aréna Sóstó. A stadion lelátó és pályahangosítását, a beléptető kapuk hangosítását és a pénztárakhoz telepített indukciós hurkot az INTERTON Group tervezte és kivitelezte.

A MOL Aréna Sóstó 14 200 ülőhellyel rendelkezik és az UEFA 4-es és MLSZ I. osztály „A” kategóriának megfelelően került kialakításra. A stadion felújítása mellet egy városrészi rehabilitáció keretében többek között környezetszennyező tevékenységek szűntek meg, utak és sétányok kerültek kialakításra és megmentésre került a 200 hektáros Sóstó Természetvédelmi Terület.
A MOL Aréna Sóstó különböző feladatokat ellátó hangrendszereit az INTERTON Group tervezte és telepítette, röviden bemutatjuk, melyek voltak ezek.

 

 

Lelátó és pálya hangosítás

A lelátó hangosítását 62db Community R.5HP 3-utas hangsugárzóval oldottuk meg, melyek kettesével kerültek felszerelésre a megfelelő lefedettség érdekében. Az R.5HP nagy érzékenységű, időjárás-, UV és korrózióálló hangsugárzó, mely jó beszédérthetőséget biztosít. Ez azért fontos, hogy a lelátón a nézők megfelelő tájékoztatása nagy „hangzavar” esetén is biztosított legyen. A hangsugárzókat 8db QSC CXD4.5Q végerősítő hajtja meg kisimpedanciásan. A hangsugárzó kábelek hosszának optimalizálása miatt az erősítők kettesével, egymástól távol az épület négy sarkában kerültek elhelyezésre. Az erősítők az épület IT hálózatán keresztül, dedikált virtuális hálózaton (VLAN) kommunikálnak a központi egységgel. A 8 végerősítő 31 csatornája 7 logikai zónára lett összefogva, melyek a lelátó szektorkiosztásához igazodnak. Ennek megfelelően a 7 szektor külön-külön szabályozható, akár külön tartalom is megszólaltatható. A 32-ik csatorna a pálya hangosításáért felelős 1db Community RSH-462 hangsugárzót hajtja, ami a pálya északnyugati sarkában került elhelyezésre. Az RSH-462 a Community legnagyobb érzékenységű és kifejezetten nagy távolságok hangosítására alkalmas hangsugárzója. Négy darab időjárásálló M200 drivert tartalmaz, melyet a Community saját fejlesztésű FocusedArray™ 60 ° x 20 ° -os exponenciális hullámvezetőjére szereltek. Az RSH-462 rendkívül nagy hangnyomású, 400 Hz-től 8 kHz-ig terjedő frekvenciatartományban működő és nagyon alacsony torzítással rendelkező hangsugárzó.

 

 

A létesítmény hangtechnikai rendszerét egy QSC Q-Sys Core 510i egység vezérli, mely teljes távoli monitorozást (pl. van-e terhelés a kimeneteken stb.) és vezérlést biztosít az erősítőkhöz. Ezen kívül képes különböző vészhelyzeti szövegek automatikus bejátszására. A Q-Sys rendszer helyszínre szabott, egyedi grafikai vezérlőfelületét (UCI) is az INTERTON Group tervezte és készítette el.
A rendszer átadása előtt több, mint 40 mérőponton ellenőriztük a hangnyomás, frekvenciaátvitel és beszédérthetőség (STI-PA) értékeket és mindenütt a megrendelő által elvárt és a tenderterv előírásainak határértéke felett teljesített a rendszer.
Az üzemeltető így nyilatkozott: „Amikor először próbáltam ki a rendszert egy iPad segítségével távirányítva és a lelátón sétálva meghallgattam, az brutálisan hatott. A hangnyomásérték abszolút megfelelő a lelátó minden részén, így ezen biztosan nem múlik majd a közönség megfelelő tájékoztatása.”

 

Hangvezérlő helyiség és mobil hangosító rack

A hangvezérlő helyiségben Yamaha TF3 digitális keverőpult és 2db Yamaha HS8 stúdió monitor segíti az üzemeltető munkáját. A keverőpult AES67 stream-mel csatlakozik a Q-Sys rendszerközponthoz. Az alapkiépítésben 4 be- és 4 kimeneti csatornát biztosítottunk a két eszköz között. A 4 bemeneti csatorna egy szetereo és két mono buszt jelent, így összesen háromféle kevert műsorjelet lehet mátrixolni a Q-Sys 8 zónája között. Visszairányba a Q-Sys beépített lejátszóinak és stream vevőinek (pl. internet rádió) audio jele érhető el. A keverőpult master kimenete (sztereo busz) prioritásvezérléssel védett, csak a rendőrségi és vészeseti bemondások/bejátszások tudják felülírni. Szintén itt kaptak helyet a Shure ULXD vezetéknélküli mikrofonrendszer vevői. A mobil hangosító rack többek között Yamaha TF1 digitális keverőpultot és Shure GLXD mikrofon szetteket tartalmaz. A rack-hez tartozik 2db QSC K12 aktív hangsugárzó is, melyek segítségével a létesítmény szinte bármely pontján gyorsan megoldható a hangosítás.

Jegypénztárak

A jegypénztárakban TOA A-2030 keverőerősítők, PM-660D bemondómikrofonok és SC-610M kültéri hangsugárzók biztosítják a kommunikációhoz szükséges hangosítást. Ezen felül a nagyothallókat segítendő indukciós hurkok is kialakításra kerültek, melynek elemeit az Ampetronic eszközei alkotják.

 

Beléptető kapuk

A beléptető kapuknál TOA P-1812 végerősítőről hajtott SC-610M kültéri hangsugárzók biztosítják a közönségtájékoztatást, ez a rendszer a 8. zónája a Q-Sys rendszernek. Ez azt jelenti, hogy a hangvezérlő helyiségben az üzemeltető döntheti el, hogy a beléptető kapunál egy külön, csak ott megszólaló hangbemondást szeretne kezdeményezni, a pályahangot szeretné beadni, vagy más zóna hangját kapcsolja a beléptető kapuk rendszerére.


A megújult létesítmény a felhasznált anyagokat és egyéb szempontokat figyelembe véve az egyik legmodernebb stadionnak számít Magyarországon. Bízunk benne, hogy még nagyon sokáig örömöt szerez majd a futball szeretők és az egyéb eseményekre érkező vendégek számára.

 

rendszerepites disztribucio ivs digitalis-kreativok interton-egyetem
Az 1990-ben létrehozott INTERTON Group hang-, fény-, színpad-, vizuál- és vezérléstechnikai rendszerek tervezésével, kivitelezésével és karbantartásával, valamint az ezekhez szükséges világszínvonalú termékek kereskedelmével foglalkozik.
Az INTERTON Group saját fejlesztésű és gyártású hiperkardioid vonalsugárzója, az IVS, a visszhangos terek hangosításának egyik legfejlettebb eszköze a világon.
Az INTERTON Group szakmai, szervezeti és jogi értelemben is felkészült a magánjellegű, vállalati, önkormányzati és állami megbízások teljesítésére, Magyarországon és külföldön egyaránt.
Büszkék vagyunk rá, hogy vállalatcsoportunkat Magyarország piacvezető hang-, fény- és vizuáltechnikai vállalatai között tartják számon.

Kapcsolat

 • INTERTON Group
 • Címünk:
  1119 Budapest, Major utca 63.
 • Telefon:
  +36 1/371-2040 (Munkaidőben hívható)
 • Fax:
  +36 1/371-2041
 • E-mail:
  info@intertongroup.com
 • Hírlevél

Adatvédelmi tájékoztatónkat az alábbiak szerint érheti el.