interton logo

ELHUNYT LEO LEROY BERANEK AMERIKAI VILLAMOSMÉRNÖK, A MŰSZAKI AKUSZTIKA KUTATÓJA ÉS SZAKÉRTŐJE

2016. október 11-én, 102 éves korában elhunyt Leo L. Beranek. Az iowai Solon városában született és már gyerekkorában érdekelték az elektronikus, zenei hangkeltésre szolgáló eszközök.

Kamaszkorában rádiókészülékek javításával keresett pénzt. A második világháború idején a Harvard Egyetem elektroakusztikai laboratóriumában dolgozott. Kutatócsoportjának legfontosabb feladata a repülőgépekkel folytatott rádiós forgalmazás minőségét rontó zaj elhárítása volt. 1948-ban egy tanártársával (Richard Bolt) és egy volt tanítványával (Robert Newman) megalapította a Bolt, Beranek and Newman (BBN) nevű akusztikai és elektronikai mérnöki tanácsadó vállalatot. A cég első munkája az ENSZ New York-i székházának akusztikai tervezése volt, melyet operaházak és előadótermek tervezése követett. Később a BBN különleges megbízatásokat is kapott, mint például annak a Dictabelt rendszerű hangrögzítő szalagnak a vizsgálata, amely a Kennedy-gyilkosság nyomozásában bizonyítékként szolgált, illetve később a Watergate-botrány nyomozása során előkerült, részben letörölt Nixon-magnószalagok vizsgálata.

Leo L. Beranek első könyvét 1954-ben adták ki, „Acoustics” címmel, mely alapjaiban változtatta meg a műszaki akusztika oktatását. Összesen 185 műszaki iratot publikált és 13 könyve jelent meg. A "Concert and Opera Halls, How They Sound" című könyvének második kiadásában a hazai szakemberek által, a Magyar Állami Operaház épületében végzett akusztikai mérések eredményeiről is írt. Munkáját számtalan kitüntetéssel díjazták, többek között 1971-ben megkapta az Audio Engineering Society (AES) aranyérmét, 1975-ben pedig az Acoustical Society of America (ASA) aranyérmét. 2003-ban a gépészmérnökök egyesülete, az American Society of Mechanical Engineers (ASME) neki ítélte a Per Brüel-aranyérmet. 2003-ban George W. Bush elnöktől vette át a National Medal of Science kitüntetést.

Leo Leroy Beranek rendkívül tevékeny életet élt. Személyében egy tudóst, tanárt, vállalkozót, írót, televíziós szakembert és egy rendkívül emberbarát személyt vesztettünk el.

rendszerepites disztribucio ivs digitalis-kreativok interton-egyetem
Az 1990-ben létrehozott INTERTON Group hang-, fény-, színpad-, vizuál- és vezérléstechnikai rendszerek tervezésével, kivitelezésével és karbantartásával, valamint az ezekhez szükséges világszínvonalú termékek kereskedelmével foglalkozik.
Az INTERTON Group saját fejlesztésű és gyártású hiperkardioid vonalsugárzója, az IVS, a visszhangos terek hangosításának egyik legfejlettebb eszköze a világon.
Az INTERTON Group szakmai, szervezeti és jogi értelemben is felkészült a magánjellegű, vállalati, önkormányzati és állami megbízások teljesítésére, Magyarországon és külföldön egyaránt.
Büszkék vagyunk rá, hogy vállalatcsoportunkat Magyarország piacvezető hang-, fény- és vizuáltechnikai vállalatai között tartják számon.

Kapcsolat

 • INTERTON Group
 • Címünk:
  1119 Budapest, Major utca 63.
 • Telefon:
  +36 1/371-2040 (Munkaidőben hívható)
 • Fax:
  +36 1/371-2041
 • E-mail:
  info@intertongroup.com
 • Hírlevél

Adatvédelmi tájékoztatónkat az alábbiak szerint érheti el.