interton logo

DR. BALOGH GÉZÁNÉ NEKROLÓG

Dr. Balogh Gézáné, szül. Németh Ilona
(1938-2017)

Dr. Balogh Gézáné az Interton Elektroakusztikai Kft. egyik alapítója volt. Cégünk (mai formájában az INTERTON Group cégcsoport) nagy mértékben köszönheti neki, hogy elindult a hazai elektroakusztikai pályán, és ma már komplex audiovizuális rendszerekkel és szolgáltatásokkal foglalkozhat.

1964-ben szerezte villamosmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem Híradástechnikai szakán.

1962-től az Elektroakusztikai Gyárban (EAG, később BEAG) dolgozott, mint gyakorló mérnök, fejlesztő mérnök, majd fejlesztési osztályvezető helyettes. Döntően tervezési, fejlesztési, kutatási témákban vett részt, illetve azokat vezette.
1980 évek végétől nyugdíjba vonulásáig az MTA Békésy György Akusztikai Laboratóriumban dolgozott, mint a Laboratórium helyettes vezetője. Elsősorban kutatási, és mérési munkák, problémák megoldásával foglalkozott.

Részt vett a BEAG-ban 1964-től fejlesztett összes stúdió monitor - döntően aktív és nagy teljesítményű monitorok - fejlesztésében (HEC11, HEC12, HEC45, HEC90, HEC91, stb.). Számtalan hangsugárzó, hangoszlop fejlesztésében aktív résztvevő volt, közöttük a HTP 90 típusú nagyteljesítményű kardioid hangoszlop egyik fejlesztője. A HTP 90 az a típus, melyekkel a korabeli helyi sajtó szerint „a Moszkvai Luzsnyiki Olimpiai stadiont hangverseny teremmé változtatták”.

Az akusztikai méréstechnikában olyan tudásra tett szert, ami hazánkban egyedülállóvá tette. A korabeli legkorszerűbb Brüel & Kjaer műszerekkel elsőként dolgozott hazánkban. Mérte a Parlament kupola csarnokát, Országgyűlési termét, a Budapesti Kongresszusi Központ, a KGST palota termeinek akusztikai, elektroakusztikai és zaj viszonyait. Kutatási céllal mérte a különféle alakzatok diffrakcióját, kardioid hangsugárzók hangtér viszonyait. Elsőként hazánkban ő mért és vizsgált műszer alapú beszédérthatőséget (RASTI) laboratóriumban és több létesítményben.

Komoly méréstechnikai tapasztalatát később az Interton Kft-ben kamatoztatta. Nemcsak a cég munkái során használta fel ilyen irányú tudását, de önzetlenül adta át ismereteit kollégáinak. Az alapítást követő első évtizedben a cég teljes operatív vezetését is végezte a mérnöki munka mellett: az adminisztrációtól kezdve, a logisztikán át a gazdasági és vállalkozási feladatokig.

Főnökei, beosztottjai, munkatársai jó lelkű, kedves és segítőkész embernek ismerték, akivel jó vezetői, szakmai és emberi tulajdonságai miatt szívesen és eredményesen lehetett együtt dolgozni. Munkájában segítette őt kiváló koncentráló képessége, jó memóriája és a mindig megfelelő szigorúsága, precizitása. Teherbírása és munkaszeretete is rendkívüli volt, de munkatársai kiemelkedő humora, vidámsága miatt is szívesen működtek vele együtt.

Mély megrendüléssel búcsúzunk tőle, a kiváló kollegától, és alapító tagtól.

Nyugodjék békében!

rendszerepites disztribucio ivs digitalis-kreativok interton-egyetem
Az 1990-ben létrehozott INTERTON Group hang-, fény-, színpad-, vizuál- és vezérléstechnikai rendszerek tervezésével, kivitelezésével és karbantartásával, valamint az ezekhez szükséges világszínvonalú termékek kereskedelmével foglalkozik.
Az INTERTON Group saját fejlesztésű és gyártású hiperkardioid vonalsugárzója, az IVS, a visszhangos terek hangosításának egyik legfejlettebb eszköze a világon.
Az INTERTON Group szakmai, szervezeti és jogi értelemben is felkészült a magánjellegű, vállalati, önkormányzati és állami megbízások teljesítésére, Magyarországon és külföldön egyaránt.
Büszkék vagyunk rá, hogy vállalatcsoportunkat Magyarország piacvezető hang-, fény- és vizuáltechnikai vállalatai között tartják számon.

Kapcsolat

 • INTERTON Group
 • Címünk:
  1119 Budapest, Major utca 63.
 • Telefon:
  +36 1/371-2040 (Munkaidőben hívható)
 • Fax:
  +36 1/371-2041
 • E-mail:
  info@intertongroup.com
 • Hírlevél

Adatvédelmi tájékoztatónkat az alábbiak szerint érheti el.