interton logo

D&B AUDIOTECHNIK ÚJDONSÁG: ARRAY VERIFICATION

A professzionális német céget, a d&b audiotechnik-et valószínűleg nem kell bemutatni senkinek a szakmában. Elfogultság nélkül állíthatom, hogy az életben nem hallottam és nem is dolgoztam még olyan felszereléssel, mint eme cég termékeivel. Hangtechnikusként volt szerencsém szinte minden gyártó „cuccát” kipróbálni, meghallgatni, cipelni, építeni, riggelni, gyönyörködni bennük, utálni, gyűlölni.

Pár éve Ausztriában dolgoztam először a d&b cég hangsugárzóival. Az azóta réginek számító és kifutott szériák győztek meg arról, hogy ez a gyártó magasan veri a világ összes márkáját, és itt érkezik el az a pont, hogy DE, igenis elfogult vagyok!

Szóval, mint minden valamire való gyártó, a d&b is rendelkezik tervező, illetve vezérlő szoftverrel: az ArrayCalc, aminek segítségével a rendszermérnök, vagy a hangtechnikus megtervezi, megálmodja az adott helyhez illő setup-ot. Beállítja a megfelelő szögeket, a teljes lesugárzáshoz szükséges számításokat elvégzi és a lehető legjobb tudása szerint, a végfokokat kiosztja a megfelelő helyekre és kiválasztja a preset-et.

Az R1 szoftver az, amivel egy laptop segítségével diagnosztizálni tudjuk a teljes felszerelést. Egy hálózati kapcsolat segítségével a teljes setup a felügyeletünk alatt tartható. Az érdekesség az, hogy míg korábban a két szoftver egymástól független fájlrendszerrel működött, most teljes átmenet van a két program között. Amit az ArrayCalc-ban elmentünk, azt ugyanazzal a lendülettel megnyithatjuk az R1-ben.

De térjünk vissza a felügyeletre! Április elején az R1 program kapott egy olyan frissítést, ami tartalmaz egy „System check” elnevezésű opciót. Ezzel, amikor már minden a helyén van, DE még nincs az array felhúzva az egekbe, teljes rendszerellenőrzést végezhetünk. Ez azt jelenti, hogy a program segítségével, - függetlenül attól, hogy mennyi végfokot, hangsugárzót halmoztunk fel a színpad köré - a teljes rendszer ellenőrizhető, mielőtt „muzsikálni” kezd. Gondolok itt a helyes kábelezésre, a hangsugárzók ellenőrzésére, az impedancia ellenőrzésre, a végfokok helyes kiosztására, hogy minden végfok teljesítménye abba az „irányba tart-e”, amit kitaláltunk.
Ehhez pluszban még kifejlesztettek egy mobil alkalmazást is, hogy ne a laptopot kelljen cipelni, miközben körbe járjuk a felszerelést. Ráadásul Android és Apple termékekre egyaránt elérhető az alkalmazás, ingyenesen. ArrayCalc Viewer néven található meg a Play Áruházban és az Apple Store-ban.

Kassai Zoltán
Hangtechnikus

rendszerepites disztribucio ivs digitalis-kreativok interton-egyetem
Az 1990-ben létrehozott INTERTON Group hang-, fény-, színpad-, vizuál- és vezérléstechnikai rendszerek tervezésével, kivitelezésével és karbantartásával, valamint az ezekhez szükséges világszínvonalú termékek kereskedelmével foglalkozik.
Az INTERTON Group saját fejlesztésű és gyártású hiperkardioid vonalsugárzója, az IVS, a visszhangos terek hangosításának egyik legfejlettebb eszköze a világon.
Az INTERTON Group szakmai, szervezeti és jogi értelemben is felkészült a magánjellegű, vállalati, önkormányzati és állami megbízások teljesítésére, Magyarországon és külföldön egyaránt.
Büszkék vagyunk rá, hogy vállalatcsoportunkat Magyarország piacvezető hang-, fény- és vizuáltechnikai vállalatai között tartják számon.

Kapcsolat

 • INTERTON Group
 • Címünk:
  1119 Budapest, Major utca 63.
 • Telefon:
  +36 1/371-2040 (Munkaidőben hívható)
 • Fax:
  +36 1/371-2041
 • E-mail:
  info@intertongroup.com
 • Hírlevél

Adatvédelmi tájékoztatónkat az alábbiak szerint érheti el.